Παπαρδέλες με κιμά

Φανταστείτε το: πλούσιες, πλατιές παπαρδέλες, ζεστές και αχνιστές, αγκαλιάζουν μια σιγομαγειρεμένη σάλτσα κιμά, μεθυστική και γεμάτη νοστιμιά. Ο κιμάς, αχνιστός και τρυφερός, έχει σιγοβράσει για ώρες, απολαμβάνοντας τα αρώματα από το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο, ενώ η ντομάτα δίνει χρώμα και ζουμερότητα. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων, με την απαλή υφή των ζυμαρικών να ισορροπεί τέλεια με την πλούσια σάλτσα. Πασπαλίστε με τριμμένο κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και απολαύστε ένα πιάτο που θα σας ζεστάνει την ψυχή.

Συμβουλές:

  • Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, προσθέστε μανιτάρια σοταρισμένα στο λάδι μαζί με τον κιμά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κρασί κόκκινο στη σάλτσα, για να δώσετε μια πιο έντονη γεύση.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό κιμά αντί για μοσχαρίσιο.
  • Σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Υλικά

500 γρ. παπαρδέλες
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 ντομάτες ώριμες, χωρίς φλούδες και σπόρους ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
100-150 ml κρασί
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο, αν σας αρέσει

Εκτέλεση

Για την σάλτσα του κιμά

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε πρώτα για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο και
στη συνέχεια ρίχνετε και τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 7’-8’ ανακατεύοντας.

Ρίχνετε το κρασί στην κατσαρόλα και μόλις απορροφηθεί προσθέτετε τα ντοματάκια κονσέρβας, τις φρέσκες ντομάτες,
αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Βάζετε και λίγο νέρο και συνεχίζετε το βράσιμο για 35’ μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και
να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα.

Στο μεταξύ βράζετε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις στραγγίζετε.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά με με τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας και απο πάνω τη σάλτσα του κιμά

Καλή Ορεξη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες

γαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες

Η γαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απαλή γεύση των γαρίδων με την πλούσια γεύση των ζυμαρικών. Οι γαρίδες προσφέρουν μια θαλασσινή νότα και την υφή τους, ενώ οι παπαρδέλες προσθέτουν ένα πικάντικο και αρωματικό στοιχείο. Αυτή η συνδυαστική γεύση δημιουργεί ένα πλούσιο και ευωδιαστό πιάτο που ικανοποιεί τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας.

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, λινγκουίνι ή παπαρδέλες
1 κιλό γαρίδες
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος, προαιρετικά
1 σκελίδα σκόρδου ή 1 κ.γλυκού πολτό σκόρδου
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
10 ντοματίνια
1/2 φλ. άσπρο κρασί
Καυτερή πιπεριά προαιρετικά και όσο σας αρέσει
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα αλλά αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Αφαιρούμε το έντερο από την ράχη κάθε γαρίδας. Μπορείτε να δείτε πώς το κάνουμε εδώ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές για πολύ λίγο, ίσα να πάρουν πορτοκαλί χρώμα και τις βγάζουμε στην άκρη.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και το σκόρδο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει. 5 λεπτά πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε τις γαρίδες. Προαιρετικά και αφού το κατεβάσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φέτα.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τρίβουμε πιπέρι. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

H συνταγή είναι της Νανάς Σαβατιανού και η εκτέλεση της Ευδοκίας Αναστασοπούλου