Πατατομπιφτέκια – ένα πρωτότυπο πιάτο 

Τα πατατομπιφτέκια είναι ένα πρωτότυπο πιάτο λαχανικών και μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και πιο υγιεινό.

Τα πατατομπιφτέκια παρασκευάζονται με πατάτες, αυγό, ψωμί τριμμένο, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά και μπαχαρικά. Τα υλικά αναμειγνύονται καλά και πλάθονται σε μπιφτέκια. Στη συνέχεια, τα μπιφτέκια τηγανίζονται ή ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.

Τα πατατομπιφτέκια έχουν μια τραγανή κρούστα και μια μαλακή και ζουμερή γέμιση. Η γεύση τους είναι πλούσια και νόστιμη, με μια ελαφριά υπόγευση από τα λαχανικά.

Τα πατατομπιφτέκια μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα ή σάλτσα ντομάτας. Μπορούν επίσης να συνοδεύσουν διάφορα συνοδευτικά, όπως τηγανητές πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια.

Είναι ένα πιάτο που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι. Είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για ένα γεύμα ή ένα βραδυνό.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την παρασκευή των καλύτερων πατατομπιφτεκιών:

  • Χρησιμοποιήστε πατάτες που δεν είναι πολύ ώριμες.
  • Προσθέστε λίγο αλεύρι στο μίγμα για να βοηθήσετε να κολλήσουν τα μπιφτέκια.
  • Τηγανίστε ή ψήστε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για να μην καούν.

Δοκιμάστε τα πατατομπιφτέκια και θα εκπλαγείτε από την νοστιμιά τους!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Πατάτες – 450 γρ.
– Αλεύρι – 60 γρ.
– Κρεμμύδια – 40 γρ.
– Αυγό κοτόπουλου – 1 τεμ.
– Γλυκιά πάπρικα – 1 κουτ.
– Φρυγανιά-τρειμμένο ψωμί – 80 γρ.
– Φυτικό λάδι – 60 γρ.
– Αλάτι, αλεσμένο μαύρο πιπέρι – για γεύση.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.
Προσθέστε λίγο αλάτι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
2. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις κρυώνουμε ελαφρώς.
3. Πολτοποιήστε τις πατάτες με ένα πηρουνι για να γίνει πουρές.
4. Ξεπλύνετε τα ξεφλουδισμένα κρεμμύδια και μετά κόψτε σε μικρούς κύβους.
5. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
6. Προσθέστε τα τηγανητά κρεμμύδια και το βούτυρο στον πουρέ πατάτας και ανακατέψτε.
7. Προσθέστε γλυκιά αλεσμένη πάπρικα και πιπέρι κατά βούληση. Προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι αν χρειάζεται.
Με την πάπρικα, ο πουρές πατάτας θα γίνει πολύ λαμπερός και ορεκτικός στην εμφάνιση.
Επιπλέον, η γεύση των πατατών θα είναι πολύ πιο πλούσια.
8. Στη συνέχεια χτυπάμε μέσα το αυγό του κοτόπουλου και προσθέτουμε την απαιτούμενη ποσότητα αλευριού.
9. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα της πατάτας να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
10. Με χέρια ελαφρώς βρεγμένα με νερό, πλάθετε μπιφτέκια στρογγυλό σχήμα.
11. Πανλαρετε σε τριμμένη φρυγανιά από όλες τις πλευρές.
12. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα μπιφτεκια και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές
μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Η φωτιά είναι μέτρια.
13. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό. Το μπιφτεκι πατατας είναι πολύ νόστιμο και χορταστικό.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πατατομπιφτέκια με σάλτσα μανιτάρια

Πατατομπιφτέκια με σάλτσα μανιτάρια

Υλικά

Για τα πατατομπιφτέκια
6-7 πατάτες
Βούτυρο 50 g
1 αυγό
Αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας
Τριμμένη φτυγανιλα 100 γρ

Για σάλτσα:
Μανιτάρια 400 g
Μαϊντανό 2 κλαδάκια
Φύλλο δάφνης 2 τεμ
Πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι για γεύση
2 κρεμμύδια
Φυτικό έλαιο 30 ml
Βούτυρο 30 g
Κρέμα γάλακτος 20-25% 350 γρ
(ή οποιαδήποτε κρέμα)

Εκτέλεση

Πατατομπιφτέκια
Ξεφλουδίστε τις πατάτες, κόψτε κυδωνάτες ή οποιοδήποτε σχήμα και βράστε τες.
Κόψτε τα μανιτάρια σε κυβάκια, μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε είδος …
Το λευκό αποξηραμένο πορτομπελο είναι το καλύτερο
Βάλτε τις πατάτες σε βραστό νερό. Βράστε μέχρι να είναι έτοιμες μαλακές στο πηρούνι.
Προσθέστε στο νερό μαϊντανό (Ο μαϊντανός κάνει την πατάτα να γεμίζει με άρωμα) ή άνηθο,
δάφνη, ( Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και λίγο σέλινο.)…Αλάτι.

Κόψτε το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Χρησιμοποιώ 20 ml. λάδι. Είναι περίπου 2 κουτάλια.
Το κρεμμύδι γίνετε χρυσό. Είναι μαλακό και διαφανές. Το βγάζω το σε ένα ξεχωριστο πιάτο.
Τηγανίζουμε τα μανιτάρια χωρίς λάδι. Πρέπει να δώσουν όλο το νερό τους.

Οταν η πατάτα είναι έτοιμη στραγγίστε το νερό και αφήστε την πατάτα να κρυώσει.
Προσθέστε το κρεμμύδι στα μανιτάρια. Αλατίστε το … ανάλογα με το γούστο σας …
Προσθέστε λίγο βούτυρο και συνεχίστε να τηγανίζετε, ανακατεύοντας το. Μπορείτε να προσθέσετε το κόλιανδρο. Προσθέστε πιπέρι στο γούστο σας.
Ανακατέψτε το και αφήστε το να τηγανιστει 3-4 λεπτά.
Το βούτυρο θα κάνει το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μαλακά και νόστιμα.
Τα μανιτάρια πρέπει να απορροφήσουν τη γεύση του κρεμμυδιού. Τα μανιτάρια και το κρεμμύδι είναι πολύ νόστιμα μαζί! Τους άφησα λοιπόν να τηγανιστούν για 3-4 λεπτά.

Τώρα η σάλτσα.
Η καλύτερο σάλτσα για αυτή τη συνταγή είναι με κρέμα γάλακτος.
Αλλά για να κάνουμε τη συνταγή λίγο φθηνότερη μπορείτε να συνδυάσετε γιαούρτι και κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε τα. Λιώστε το σκόρδο και ρίξτε μέσα στο μείγμα κρεμα-γιαούρτι και αλατίστε ελαφρά. Δοκιμάστε το για να είστε σίγουροι ότι σας αρέσει.

Η σάλτσα είναι έτοιμη.
Το κρεμμύδι και τα μανιτάρια θα έχουν τηγανιστεί καλά.
Προσθέστε την σάλτσα που μόλις φτιάξατε στο τηγάνι. Ανακάτεψέ το.
Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να βράζει ο ζωμός. Δεν πρέπει να αφήσετε να βράζει. Θα πρέπει να αρχίσει να  παράγει πρώτες φυσαλίδες. Μόλις δείτε τις πρώτες φυσαλίδες – βγάλτε το τηγάνι από την κουζίνα.
Η πατάτα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστή… κρύα ακόμα καλύτερα .. αλλιώς καταναλώνει πολύ αλεύρι.
Προσθέστε μαλακό βούτυρο και 1 αυγό και αρχίστε να τις λιώνετε σε πουρέ.
Μέτα προσθέστε 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακάτεψέ το. Η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη.
Η ζύμη πατάτας είναι πολύ νόστιμη.
Θα πρεπει το μπιφτέκι να διατηρεί το σχήμα του καλά … να μην κολλάει στα χέρια …
Ώρα να τηγανίσουμε τα πατατομπιφτέκια.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι με λάδι.
Σχηματίστε το μπιφτέκια …παναρετε με την φρυγανιά και στις δύο πλευρές …
Τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφί. Τηγανίστε τις και από τις δύο πλευρές με μέτρια φωτιά.
Βγάλτε τα πατατομπιφτέκια σε μια χαρτοπετσέτα και καλύψτε με σάλτσα … Όσο σάλτσα θέλετε. Διακοσμήστε με άνηθο

Ευχαριστώ που είστε μαζί μου.

 

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν παιδί
Επόμενο άρθροΤυροψωμάκια με σουσάμι είναι πλούσια, αρωματικά και ορεκτικά.