Υλικά
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού πετιμέζι
1 και 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές μελι
3 κουταλάκια γλ. ανθρακική αμμωνία
1 κουταλιά σόδα
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 κουταλάκι γλ. Γαρύφαλλο
2 βανιλιες
2 κιλά περίπου αλεύρι
Φωτό και συνταγή της φίλης μου Litsa Kokkoni
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός το αλεύρι, τον χυμό πορτοκαλιού, την αμμωνία και την σόδα, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι με το σύρμα.
Κατόπιν ρίχνουμε την αμμωνία και την σόδα μέσα στον χυμό και πάνω από την λεκάνη γιατί φουσκώνει, ανακατεύουμε να λιώσουν και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι δουλεύοντας με το μίξερ και κάνουμε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε αντικολητικο χαρτί ψησίματος σε ταψιά και με 2 κουτάλια βγάζουμε ζύμη σαν μπαλάκια πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
Έγιναν μαλακά, αφράτα και πεντανόστιμα.
Σημείωση.
Εάν τα θέλουμε πιο αγλυκα αντί 1 ποτήρι ζάχαρη βάζουμε μισό ποτήρι.
Επίσης εάν ρίξουμε πιο πολύ αλεύρι για να πλαθονται με τα χέρια θα αποδυναμωθεί η γεύση του πετιμεζιού, ενώ με λιγότερο αλεύρι είναι έντονη η γεύση του, που άλλωστε αυτό θέλουμε .
Το ποτήρι που μέτρησα έχει χωρητικότητα 300 γρ σε νερό, εάν μετρήσετε με μικρότερο θα πάρει και λιγότερο αλεύρι.
Καλή επιτυχία σε όποιον τα φτιάξει.
Η Συνταγή είναι της κας Litsa Kokkoni