Πίτα με γέμιση πατάτας και μιξ τυριών
Υλικά
Γέμιση
3-4 μέτριες πατάτες 250 γρ καθαρό βάρος
1/2 κ γλ αλάτι
2-3 κσ γάλα
150 γρ μιξ τυριών
Ζύμη
200 μλ γάλα χλιαρό
1 κ γλ μαγιά ξηρή
1 κ γλ ζάχαρη
1 κ γλ κοφτό αλάτι
260- 270 γρ αλεύρι γοχ
1 κ σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
για την Γέμιση
Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες πλυμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια μόλις βράσουν τις βγάζουμε και τις πατάμε να λιώσουν
βάζουμε αλάτι, γάλα ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως έπειτα προσθέτουμε το μιξ τυριών ανακατεύουμε και κάνουμε μια μπάλα.
για την Ζύμη
Ζυμωνουμε όλα τα υλικά καλά στο τέλος βάζουμε 1 κ σ ελαιόλαδο σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40-50 λεπτά.
Πασπαλιζουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο βάζουμε την ζύμη πατάμε με τα χέρια να ανοίξει 20 εκ βάζουμε την γέμιση στο κέντρο μαζεύουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο της γέμισης
κλείνουμε πολύ καλά και πιέζουμε από την μέση προς τα έξω μέχρι να γίνει ξανά 20 εκ
γυρίζουμε ανάποδα την ζύμη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα πιέζουμε ξανά μέχρι να γίνει 30-32 εκ σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα για 30-40 λεπτά,έπειτα χτυπάμε 1 κρόκο με 1 κσ ελαιόλαδο αλείφουμε πασπαλιζουμε με σουσάμι πιέζουμε τα δάχτυλα στη πίτα σε όλη την επιφάνεια να γίνουν λακουβίτσες ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο αντιστάσεις στους 170 β για 20-25 λεπτά.
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή είναι της Πετρινα Μπαρδανη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τυροπιτάρια
Είναι υπέροχα τραγανό με πλούσια γέμιση τυριού.
Υλικά
1 πακέτο έτοιμες κρούστες
1 αυγό
30 ml λάδι + 50 γραμμ. βούτυρο
50 ml γιαούρτι
70 ml ανθρακούχο νερό
1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
500 γρ. φέτα τριμμένη
3 κουτ.σ γιαούρτι
2 αυγά
πιπέρι
δυόσμο
λάδι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 κρόκο αυγού το γιαούρτι και ανακατεύουμε να διαλυθεί
Προσθέτουμε το αλάτι το ανθρακούχο νερό το λάδι και το βούτυρο και ανακατεύουμε πάλι και το αφήνουμε στην άκρη
Στην συνέχεια σε ένα μπολ ρίχνουμε το τριμμένο τυρί τ αυγά το γιαούρτι πιπέρι, δυοσμο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα μας τα ξεδιπλώνουμε και τα αφηνουμε ολα μαζι. Ξεκινάμε με ένα πινέλο αλείφουμε το πρώτο φύλλο με το υγρό μίγμα λαδιού το γυρίζουμε ανάποδα αλείφουμε και από την άλλη μεριά απλώνουμε 2 κουταλιές γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς αφήνοντας περίπου 4 5 cm στην αρχή και πιάνοντας δύο φύλλα μαζί το πρώτο και το δεύτερο
Διπλώνουμε τις μακριές πλευρές προς τα μέσα 3-4 εκατοστα (για να μην φυγει η γέμιση) και στη συνέχεια διπλώνουμε το φυλλο σε φάκελο.
Συνεχίζουμε την ιδια διαδικασία μεχρι να εξαντληθεί η γέμιση.
Βάζουμε τις πιτες στο ταψι και τις βουτυρώνουμε και απο πάνω με το πινέλο.
Στο τέλος τις αλειφουμε και με λαδι και πασπαλίζουμε και με αλάτι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο
Καλή Απόλαυση