Σουφλέ με μπεσαμελ και σπανάκι
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκο σπανάκι
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. αλεύρι
- 500 ml γάλα
- 100 γρ. τυρί τριμμένο
- 4 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια για 2-3 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί τριμμένο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα του σπανακιού και ανακατεύουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Ρίχνουμε το μείγμα του σουφλέ στο σκεύος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το σουφλέ.
Tips
- Για να έχετε ένα πιο πλούσιο σε γεύση σουφλέ, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 100 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
- Αν θέλετε να κάνετε το σουφλέ πιο ελαφρύ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο σουφλέ και άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, κοτόπουλο ή λουκάνικο.
Σερβίρισμα
Το σουφλέ σερβίρεται ζεστό.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τυρόπιτα Σουφλέ
Υλικά
• 750 ml γάλα ολόπαχο
• 500 γρ. φέτα
• 300 γρ. κασέρι
• 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, αμφιλοχίας ή Μετσόβου
• 3-4 αυγά χατζέλη (μυτιληνιά)
• ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (λεπτό, όχι χωριάτικο)
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα τυριά στο χονδρό του τρίφτη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Στρώνουμε 4 φύλλα στη βάση του ταψιού, λαδώνοντας μόνο τα δύο πρώτα.
Αδειάζουμε το μισό μίγμα τυριών.
Απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά.
Συνεχίζουμε με 4 φύλλα ακόμα.
Χαράζουμε τα φύλλα, κόβοντας τη στεγνή τυρόπιτα σε μερίδες/τετράγωνα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το γάλα.
Περιλoύουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα αυγών/γάλακτος.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες ή αποβραδίς.
Βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε τη κρύα τυρόπιτα σε κρύο φούρνο, όχι προθερμασμένο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για μία ώρα και μετά για μισή ώρα στους 200, μέχρι να στεγνώσει και να ροδοκοκκινίσει.Προσοχή όμως, ο κάθε φούρνος και το κάθε φύλλο είναι διαφορετικά και πρέπει να είστε όταν τελειώνει το ψήσιμο και προσεκτικοί. Αν η τυρόπιτα δηλαδή δεν έχει ψηθεί καλά από κάτω, ανάψτε την κάτω αντίσταση και δώστε της λίγο επιπλέον χρονο στους 200 βαθμούς, φυσικά επιβλέποντάς την!!!
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν κόψουμε.
Καλή Επιτυχία