Σουσαμένιο Κουλούρι

Είναι πραγματικά ένα Βασιλικό Σουσαμένιο Κουλούρι το οποίο δίνετε και σαν street food.
Επικαλυμμένο με σουσάμι και ψημένο μέχρι να ροδίσει, είναι τραγανό εξωτερικά, αλλά απαλό εσωτερικά. Μπορείτε επίσης να το κόψετε στη μέση για να φτιάξετε σάντουιτς.

Συστατικά

¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας δραστική ξηρή μαγιά
1 ¾ φλιτζάνια χλιαρό νερό, χωρισμένο
4 φλιτζάνια (510 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν
½ φλιτζάνι μελάσα σταφυλιού, χουρμά, σύκο ή χαρούπι

4 κουταλιές της σούπας νερό, σε συνδυασμό με τη μελάσα σταφυλιού
2 φλιτζάνια σουσάμι

Εκτέλεση

Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (μεταξύ 35-40°C). Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα μικρό κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για 5 με 8 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε να γίνει μια χοντρή ζύμη.

Ζυμώνουμε τη ζύμη:
Γυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το σε ένα
ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο, ετοιμάστε τα φύλλα ψησίματος και το σταθμό εμβάπτισης:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°c και στρώστε 2 taci’a μεγάλου μεγέθους με λαδόκολλα. Συνδυάστε τη μελάσα σταφυλιού, με το υπόλοιπο ¼ νερό
σε ένα μεγάλο μπολ, και χτυπήστε μαζί. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο. Τοποθετήστε το δίπλα στο μπολ με το νερό-μελάσα.

Ξεφουσκώστε και διαμορφώστε τη ζύμη:
Απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και κολλήστε τη γροθιά σας στο κέντρο της για να ξεφουσκώσει ή να χτυπήσετε
τη ζύμη. Το πλάθουμε σε μπάλα και το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια ίσου μεγέθους.

Κόψτε και τεντώστε τη ζύμη:
Δουλεύοντας με ένα κομμάτι ζύμης τη φορά, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να κυλήσετε κάθε τμήμα ζύμης σε ένα μακρύ σχοινί μήκους περίπου
60 εκ. Η ζύμη είναι δεμένη, ώστε να μπορείτε να ασκήσετε απαλή πίεση καθώς τυλίγετε και τεντώνετε το σχοινί. Δουλεύω με τα χέρια μου
δίπλα-δίπλα στο κέντρο της ζύμης, ανοιγοντας τη ζύμη μπρος-πίσω και απλώνοντας τα χέρια μου καθώς η ζύμη μακραίνει.

Στρίψτε τη ζύμη:
Διπλώστε κάθε σχοινί στη μέση, ώστε οι δύο άκρες να ευθυγραμμιστούν και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να το στρίψετε σε ένα δίκλωνο
«σχοινί». Ενώστε τις άκρες μεταξύ τους για να κάνετε έναν κύκλο και πιέστε τις σταθερά μεταξύ τους για να σφραγιστεί ο κύκλος.
Διαμορφώστε απαλά την περιοχή όπου πιέσατε τις άκρες μεταξύ τους για να γίνει στρογγυλεμένο και όχι επίπεδο.
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε 8 στριμμένα κουλούρια.

Βουτήξτε κάθε κουλουρι:
Βουτήξτε κάθε κουλουρι, πρώτα στο μείγμα μελάσας, βυθίζοντάς το εντελώς. Εάν δεν έχετε αρκετό υγρό για να το βυθίσετε, αναποδογυρίστε το
έτσι ώστε να καλυφθούν και οι δύο πλευρές. Αφαιρέστε το από το μείγμα μελάσας, ανακινώντας απαλά ότι περισσεύει.
Ρίχνουμε στο σουσάμι, γυρίζουμε απαλά να καλυφθούν και οι δύο πλευρές. Μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου
για περίπου 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα.

Ψήσιμο:
Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κουλούρια με 3 υλικά

Κουλούρια με 3 υλικά

Συστατικά:

1 φλιτζάνι καθαρό βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
1 Φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 Φλιτζάνια Αλεύρι

Εντολή

Σε ένα μίξερ βάσης ή με μίξερ χειρός χτυπάμε το βουτυρο μέχρι να πάρει ανοιχτό χρώμα και να αφρατέψει στην υφή του.
Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει μια υφή σαν βουτυρόκρεμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά. Ο χρόνος ξεκούρασης στο ψυγείο θα σας βοηθήσει στη διαμόρφωση των μπισκότων αργότερα.

Διαμορφώστε τα κουλούρια σας όπως θέλετε
Τοποθετούμε τα διαμορφωμένα κουλουρια στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε τα μπισκότα για 10 με 12 λεπτά.
Το κουλουρι πρέπει να βγαίνει λίγο φουσκωμένο, αλλά το χρώμα δεν πρέπει να αλλάξει. Ολόκληρο το μπισκότο πρέπει να έχει ένα υπόλευκο χρώμα, ακόμα και το κάτω μέρος.

Καλή Απόλαυση

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΠικάντικα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια!
Επόμενο άρθροΣτρούντελ Μήλου με την ιδανική συνταγή ζύμης