Αν ψάχνετε για ένα πρωινό που θα σας χορτάσει και θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα, τότε αυτά τα  σπιτικά κουλουράκια με τυρί είναι η τέλεια επιλογή! Με μια ζύμη που ζυμώνεται από την προηγούμενη μέρα και μια πλούσια γέμιση από τυρί, αυτά τα κουλουράκια είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αγαπημένο σας πρωινό ή σνακ.

Υλικά:

Για τη ζύμη:
11γρ. ξηρή μαγιά
300ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
200γρ γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20γρ λάδι

Για το γέμισμα:
Βούτυρο λιωμένο
Τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (π.χ. φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι)

Για το άλλειμμα:
1 αυγό χτυπημένο
Μείγμα σπόρων (σουσάμι, ηλιόσποροι, παπαρουνόσπορος)
Βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.

Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε την μαγια, τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και το λάδι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Διπλώνουμε τη ζύμη από τις δύο μακριές πλευρές και την ανοίγουμε ξανά. Κόβουμε σε λωρίδες και τις στρίβουμε ελαφρά.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα κουλουράκια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με μείγμα σπόρων και προσθέτουμε μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο πάνω σε κάθε κουλούρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί σας αρέσει, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ή ακόμα και ένα μείγμα από τυριά.
Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη διάφορα μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι ή σκόρδο.

ΠΗΓΗ: Цветана Йончева-Иванова