Σταφιδόψωμο με τυρί κρέμα ή ρικότα

Συνταγή για αφράτο και πεντανόστιμο Σταφιδόψωμο με τυρί κρέμα με μαύρες και ξανθές σταφίδες για να μοσχομυρίσει το σπίτι!

✅Υλικά για 10-12 ψωμάκια

500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
25 γρ μαγιά φρέσκια
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
30 γρ βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο αυγό
1/3 φλιτζάνι μέλι
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

✅ γέμιση:

500 γρ τυρί κρέμα ή ρικότα
6 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (ή φτιάξτε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας (ή σπόροι από 1 λοβό βανίλιας)
1 κουταλιά της σούπας άμυλο πατάτας
2 κρόκοι αυγών
100 γρ σταφίδες ξανθες
50 γρ σταφίδες μαύρες

✅ για λίπανση:
1 κρόκος + μισή κουταλιά γάλα

✅Προετοιμασία ζύμης:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι.
Ρίχνουμε χλιαρό γάλα, το μέλι, το αυγό, το βούτυρο και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά για να έχουμε μια απαλή, λεία ζύμη.
Τυλίγουμε σε μπάλα, τοποθετούμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί
σε όγκο η ζύμη.

✅ Προετοιμασία της γέμισης:

Συνδυάστε το τυρί κρέμα ή  ρικότα με τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το άμυλο.
Ξεπλύνετε τις σταφίδες και περιχύστε τες με βραστό νερό, αφήστε τα για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε.

✅Πλάσιμο και ψήσιμο:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη (περίπου 80 γρ. το καθένα).
Ανοίγουμε σε κύκλο με διάμετρο 15.
Αολωνουμε την γέμιση και πασπαλίζουμε με σταφίδες.
Κυλήστε σε ρολό.
Διπλώστε στη μέση και χαραξτε καθε σκέλος χωρίς να φτάσετε κατω κατω
Μετα τυλιξτε τα χαραγμένα σκελη προς τα μέσα σε σαλιγκάρι
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε για 30 λεπτά.

Λιπάνετε με κρόκο απο πάνω.
Ψήνουμε στα 190 λεπτά 20 ή μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή μαγειρικής  https://t.me/gotovimvmeste7/2430

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Σταφιδόψωμα «χωρίς σταφίδες» αλλά με σταγόνες σοκολάτας | Γλυκά ψωμάκια με σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες

Σταφιδόψωμο Αφράτο

Σταφιδοψωμο

Υλικά

250 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) αλεύρου για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 αλάτι
1 μεγάλο αυγό,χτυπημένο. (1 κουταλιά της σούπας για να εφαρμοστεί πριν το ψήσιμο)
125 ml ζεστό γάλα (1/2 φλιτζάνι)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο αλατισμένο βούτυρο
Αμύγδαλο φέτες για ψεκασμούς

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι,μαγια,ζάχαρη,αλάτι,αυγό,το γάλα σταφίδες,ανάλατο βούτυρο και αναμιγνύουμε καλά και ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε για 5 λεπτά.


Καλύψτε την ζύμη για μία ώρα να διπλασιαστεί. Η ζύμη είναι μαλακή . Ρίξτε αλεύρι στο πάγκο σας και ζυμώστε ελαφρά.


Χωρίστε την ζύμη στα 8 κομμάτια και πλαθετε σε μπαλάκια μέγεθος του γκολφ.


Με ένα πλάστη ανοίξτε σε ένα οβάλ σχήμα. Διπλώστε από τις στενότερες πλευρές προς τα μέσα

και μετά ξαναδιπλώστε

και βάλτε σε ένα ταψί στρωμενο με χαρτί ψησίματος και σκεπάστε για 30 λεπτά.


Αλείψτε με αυγό κάθε σταφιδόψωμο. Πασπαλίστε με φλύδες αμυγδάλου .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά

Δείτε Επίσης: Σταφιδόψωμα «χωρίς σταφίδες» αλλά με σταγόνες σοκολάτας | Γλυκά ψωμάκια με σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες

 

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα μπισκότα σοκολάτας
Επόμενο άρθροΜαγειρέψτε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κρέας με αυτόν τον τρόπο και θα εκπλαγείτε από τη γεύση