Διαφήμιση

Τυρόπιτα με τυρί και γιαούρτι

Ήθελα καιρό να φτιάξω μια Τυρόπιτα με τυρί και γιαούρτι και επιτέλους ήρθε η ώρα. Την συνταγή την πήρα από τη μητέρα μου και είναι η αγαπημένη μου. Μου αρέσει να την τρώω με μέλι

Υλικά

Διαφήμιση

1 πακέτο φύλλα κρούστας,
80 γρ βούτυρο,
100 ml λάδι

Γέμιση (ισως να φτιάξετε και λιγο περισσότερο γέμιση αναλογα τα φύλλα)
3 αυγά,
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι,
300 γρ τυρί
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα.

Επικάλυψη:
250 ml φρέσκο γάλα
4 αυγά

Εκτέλεση

Διαφήμιση

Στρώνουμε απλωτά το πρώτο και το δεύτερο φύλλο κρούστας αλείφουμε με λάδι ενδιάμεσα
Απο πάνω απλώνουμε την γέμιση και πασπαλίζουμε με το τυρι
Απλώνουμε το τρίτο φύλλο σουρωτό, το περιχύνουμε με μείγμα και πασπαλίζουμε με το τυρι.
Συνεχίζουμε με άλλες τρεις στρώσεις από σουρωτό (ελαφρά τσαλακωμένο) φύλλο, υγρό μείγμα και το υπόλοιπο τυρί.
Το τελευταίο φύλλο το απλώνουμε να είναι ίσια η επιφάνειά του και το μπήγουμε από κάτω (όπως στο γαλακτομπούρεκο) για να κλείσουμε την τυρόπιτα. Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα, περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο και στη συνέχεια με το μείγμα από τέσσερα αυγά και το γάλα.
Ψήνουμε στους 180° για 30 λεπτά με 40 λεπτα να ροδίσει καλά η επιφάνειά της και να φουσκώσει (φουσκώνει πολύ και γίνεται διπλάσια σε ύψος).

ΠΗΓΗ: Marta Boqdgiqan

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Διαφήμιση

Τυρόπιτα Κουρού

Η κουρού είναι μια από τις αλμυρές πίτες, που πωλούνται σε ατομικές μερίδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το όνομα προέρχεται από το τουρκικό kuru κυριολεκτικά σημαίνει ξηρό.
Στην Τουρκία το ξηρό poğaça (kuru poğaça) είναι γενικά γεμιστή τυρόπιτα με λευκό τυρί και μαϊντανό και μικρότερου μεγέθους από την κουρού στην Ελλάδα. Η ελληνική εκδοχή του kuru poğaça είναι με πλούσια ζύμη και λευκό τυρί θρυμματίζεται στο στόμα.

Υλικά

Διαφήμιση

για τη ζύμη:

3/4 φλιτζανιού γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό (προαιρετικά)
1 κσ μπέικιν πάουντερ
3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
μια πρέζα αλάτι

για τη γέμιση:
100 γρ λευκό τυρί (τριμμένο)
100 γρ φρέσκια μυζήθρα (τριμμένη)
50 γρ τυρί γραβιέρα (τριμμένη)
μια πρέζα νιφάδες μαύρου πιπεριού

Διαφήμιση


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι με το μπέικιν πάουντερ.
Αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας. Η ζύμη γίνεται πιο σφιχτή καθώς ζυμώνετε.
Η ζύμη σας πρέπει να είναι λεία.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Μπορείτε να το ετοιμάσετε αμέσως αν βιάζεστε.

για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.
Φτιάξτε κάθε τυρόπιτα περνωντας περίπου ένα κομμάτι ζύμης μεγέθους αυγού. Πλάθουμε σε μπάλα και ισιώνουμε σε χοντρό πιτακι
Βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση από το πιτακι. Διπλώνουμε τις άκρες του πάνω από τη γέμιση και την γυρίζουμε ανάποδα με την ραφή προς τα κάτω να μην φαινεται η ραφή. Τοποθετήστε κάθε τυρόπιτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Καλή Απόλαυση

Διαφήμιση


Διαφήμιση