Τυροπιτάκια αφρός

Αυτά τα τυροπιτάκια δεν είναι απλά νόστιμα, είναι μια εμπειρία. Η ζύμη τους, αφράτη σαν συννεφάκι, αγκαλιάζει τρυφερά την πλούσια γέμιση τυριού, δημιουργώντας ένα γευστικό αριστούργημα.

Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων και υφών: η τραγανή κρούστα, η αφράτη ζύμη, η αλμυρή φέτα, όλα συνδυάζονται σε μια αρμονία που γαργαλάει τον ουρανίσκο.

Είναι τέλεια για κάθε περίσταση: για ένα γρήγορο σνακ, για ένα πλούσιο πρωινό, για ένα ορεκτικό στο τραπέζι, ή ακόμα και για ένα γρήγορο γεύμα στο γραφείο.

Είναι εύκολα στη μεταφορά και διατηρούνται φρέσκα για ώρες, χωρίς να χάνουν την αφράτη υφή τους.

Και το καλύτερο; Φτιάχνονται πανεύκολα! Ακόμα και οι αρχάριες μαγείρισσες μπορούν να τα φτιάξουν με επιτυχία.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει η αγαπημένη σας!

Τι περιμένετε λοιπόν; Φτιάξτε τα τυροπιτάκια αφρός και απολαύστε μια γευστική εμπειρία!

Υλικά

για τη ζύμη
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι λάδι ελαφρύ ή σπορέλαιο
1 μαγιά ξερή (1 φακελάκι)
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει εμένα μου πήρε 750 γραμμάρια)

για την γέμιση
τυρί φέτα 150 γραμμάρια
γκουντα 150gr
γραβιέρα 100 γραμμάρια ή ότι άλλο έχετε προφανώς σας αρέσει
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 αυγό
πιπέρι ή μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα διαλύουμε τη μαγιά, στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό,
το λάδι, αλάτι, ζάχαρη και τέλος το αλεύρι. Το ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και να
μην κολλάει στα χέρια μας. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά.

Τρίβουμε τα τυρια ρίχνουμε το αυγό και το γιαούρτι και το πιπερι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια από την ζύμη και τα πατάμε με το χέρι και με κουπάτ ή και με το φαρδύ στόμιο μιας φλιτζάνας κοβουμε κυκλους.

Ρίχνουμε με ένα κουταλάκι λίγο από την γέμιση στην ζύμη και το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. αλείφουμε μ ένα αυγουλάκι χτυπημένο με ελάχιστο νερό για να πάρουν χρώμα ψήνουμε τουλάχιστον δύο ταψιά στους 190 αντιστάσεις προθερμασμένο και λίγο αέρα να πάρουν χρώμα περίπου 30 λεπτά αφρός

Η Εκτέλεση είναι της Foteini Theologitou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Tυροπιτάκια με άνηθο…

Tυροπιτάκια με άνηθο

Τα τυροπιτακια είναι ‘η μητέρα όλων των ορεκτικών’ της ελληνικής κουζίνας και κάθε σπίτι έχει κι’ από μια συνταγή. Μία φανταστική βερσιόν είναι βεβαίως και Τυροπιτάκια με άνηθο

Υλικά

1 Γιαούρτι των 200 γρμ 2%λιπαρα,
1 αυγουλακι,
1 κεσεδάκι καλαμποκελαιο 🌽 ή βούτυρο,
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Αλεύρι γοχ όσο χρειαστεί για να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Ούτε μισό κιλό δεν μου πήρε.
1 μισυ κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ.

Για την γέμιση
τυρί φέτα ίσα με 3 δάκτυλα,
1 ασπράδι αυγού,
ενώ το κρόκο τόν κρατάμε για να αλείψουμε τά τυροπιτάκια
1 κουταλιά της σούπας νερό.
Πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση…

Όλα τα υλικά της ζύμης τά χτύπησα στο μουλτι εκτός από το αλεύρι όπου ζυμωνω στο μπωλ. Αφήνω εκεί μέχρι να χτυπήσω στο μουλτι και τά υλικά της γέμισης.
Οπότε χωρίζω την ζύμη σέ 23 μπαλάκια, άρα 23 τυροπιτάκια.. Τά πατάω πρώτα να ανοίξουν με την παλάμη μου, μοιράζω την γέμιση , τά τυλίγω σέ μισοφέγγαρο και στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Βουρτσιζω με το κρόκο και νερό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 αεροθερμο φούρνο για 15-20′ το πολύ . Αφρός και πεντανόστιμα έγιναν,,!!!

Καλή απολαυση σέ όλους εύχομαι!!!🌹❤️

Η Συνταγή είναι της Metaxia Kokkinou

Προηγούμενο άρθροΑφράτες πίτες με κεφίρ: Ιδανικές για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό!
Επόμενο άρθροΗ Μαρεγκάτη Βασιλόπιτα του 2024