Τυρόψωμο

Απαραίτητα προϊόντα:

Περίπου 700 γρ αλεύρι
400 ml χλιαρό νερό
1/2 κύβο νοπης μαγιάς
150 ml λάδι
125 γρ βούτυρο
300 γρ τυρί φέτα
1 κουτ ζάχαρη
1 κουτ άλας
1 αυγό + 1 κρόκος

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα υλικά στο τραπέζι και το νερό πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστό, αλλά όχι καυτό.
Εφόσον χρησιμοποίησα νοπή μαγιά, την ενεργοποιώ πρώτα. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο νερό και τρίψτε με τα δάχτυλά σας στο νερό μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Η γιαγιά μου προσθέτει πάντα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι στη μαγιά, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με πηχτό χυλό για να είναι πιο εύκολο να ζυμωθεί αργότερα.
Το αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει, ή με άλλα λόγια – να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε τα δύο τρίτα στον κάδο του μίξερ (ή στο σκεύος που θα ζυμώσει αν το κάνουμε με το χέρι)

Κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την αφρισμένη μαγιά, το αυγό και περίπου 3-4 κουταλιά της σούπας λάδι.

Αφήνουμε το μίξερ να ζυμωθεί προσθέτοντας στα πλάγια το κοσκινισμένο αλεύρι, περισσότερο λάδι και αλάτι αν χρειάζεται.
Προσθέστε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να σχηματίζει μια μπάλα στο κέντρο και να ξεχωρίζει μόνη της από τα πλαϊνά του μπολ.

Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο ακόμα λάδι και μεταφέρουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου μία με δύο ώρες σε ένα δωμάτιο ή για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, περίπου μισή ώρα στους 50 βαθμούς στο φούρνο.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στο τραπέζι και ετοιμάζουμε τη γέμιση – το τριμμένο τυρί, και λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το υπόλοιπο λάδι μας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη.

Πλάθετε κάθε μέρος σε μπάλα, παίρνοντας ένα, σκεπάζετε τα υπόλοιπα για να μην στεγνώσουν.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα ορθογώνιο φύλλο, την αλείφουμε με το βούτυρο και το λάδι και πασπαλίζουμε με τυρί.

Διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος και επαναλαμβάνουμε ξανά – βούτυρο και τυρί, διπλώνουμε ξανά και ξανά μέχρι να φτάσουμε σε ένα τετράγωνο. Προς το τελευταίο στάδιο ανοιγω λιγο με έναν πλάστη, απλώνοντας την προτελευταία γεμιση για να διπλώσει για τελευταία φορά, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να κάνετε τόσες πολλές στρώσεις αν δεν θέλετε.

Με τον ίδιο τρόπο προχωράμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, σχηματίζοντας τέσσερα τετράγωνα, τα οποία τοποθετούμε σε παραλληλόγραμμο ταψί αλειμμένο με λάδι, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει χώρος να φουσκώσουν.

Τα αφήνουμε για άλλη μια φορά να φουσκώσουν και αφού διπλασιαστούν σε όγκο, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τρίγωνα και απλώνουμε από πάνω λίγο κρόκο αβγού, τον οποίο έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό ή φρέσκο γάλα.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 190-200 βαθμούς μέχρι να γίνει -περίπου 25-30 λεπτά. Τσεκάρουμε τον πάτο να δούμε αν έχει ψηθει καλά. Αν η πίτα αρχίσει να ψήνεται πολύ από πάνω, και το κάτω μέρος είναι ακόμα ωμό, βάλτε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και τελειώστε το ψήσιμο έτσι.

_cuva

Η μυρωδιά του βουτύρου και του τυριού είναι απλά απερίγραπτη…

Προηγούμενο άρθροΜικρά αριστουργήματα: Ταρτάκια με μανιτάρια και ροκφόρ
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακή Βασιλόπιτα Αγιάσου