Advertisement

Συστατικά
800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 ml φυτικού ελαίου
1,170 ml ζεστού νερού
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουτάλι σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι (125 ml) ζεστό νερό
1/2 κουταλιά φυτικό λάδι
Φυτικό λάδι για την επικάλυψη του πυθμένα του ταψιού
1/4 φλιτζάνι (60 ml) ελαιόλαδο
2 ολόκληρα καρύδια
2 κουταλιές σουσάμι
2 κρόκους αυγού
1 κουταλιά νερό
Θα χρειαστείτε επίσης οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση
Προετοιμάστε τη ζύμη σας κοσκινίζοντας 800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Σε ένα μικρό μπολ ή κούπα, συνδυάστε το 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, τη ζάχαρη και την ενεργή ξηρή μαγιά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να καθίσει για περίπου 3 – 5 λεπτά. Θα πρέπει να δείτε κάποια φρουσκαλες στην επιφάνεια, πράγμα που δείχνει ότι η μαγιά σας λειτουργεί.
Ρίξτε αυτό το μείγμα μαγιάς στο μεγάλο μπολ που περιέχει το αλεύρι σας και προσθέστε τα επιπλέον 1.170 ml ζεστού νερού και 40 ml φυτικού ελαίου. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, προσθέστε 1/4 φλιτζάνι αλεύρι κάθε φορά (κοσκινίζεται πριν προσθέσετε στη ζύμη σας) έως ότου έχετε μια ζύμη που είναι μαλακή και δεν κολλά στα χέρια σας (προσθέσαμε συνολικά περίπου 1 1/4 φλιτζάνια ή 185 γραμμάρια περισσότερο αλεύρι σε αυτό το σημείο). Θα πρέπει να καταλήξετε σε μια ζύμη η οποία είναι μαλακή, δεν είναι πολύ σκληρή και δεν κολλά στα χέρια σας. 
Σχηματίστε τη ζύμη σε μια μπάλα στο μπολ σας και σηκώστε τη μία πλευρά της έτσι ώστε να μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο στο κάτω μέρος του μπολ. Καλύψτε τη ζύμη σας με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 – 3 ώρες σε ένα ζεστό σημείο.
Μετά από αυτή το πρώτο φούσκωμα θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι η ζύμη σας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη ξανά για άλλα 5 λεπτά περίπου. Αναμορφώστε σε μια μπάλα και καλύψτε για άλλη μια φορά με την καθαρή σας πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει για άλλες 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Τώρα είναι καιρός να διαμορφώσετε το χριστόψωμο. Σημειώστε ότι αυτή η ποσότητα ζύμης θα κάνει δύο  χριστόφωμα. Εάν φτιάξετε, τοποθετήστε λίγο φυτικό λάδι στο πάτο των στρογγυλών ταψιων (χρησιμοποιήσαμε ταψιά με διάμετρο 30 εκ) και αφήστε τα στην άκρη.
Χωρίστε τη ζύμη σας σε ίσα μισά. Αφήστε κατά μέρος ένα από τα μισά και συνεχίστε τα ακόλουθα βήματα με ένα από τα μισά. (Σημείωση: εάν θέλετε να κάνετε μόνο ένα χριστόψωμο, χρησιμοποιήστε τη μισή ζύμη σας και παγώστε τα υπόλοιπα για να φτιάξετε ένα άλλο ψωμί αργότερα).
Διαχωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Πάρτε ένα από τα κομμάτια και ανοιξτε το σε περίπου  2 εκ πάχος και μια διάμετρο που είναι το μέγεθος του ταψιού σας. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ταψί σας και βουρτσίστε απο πάνω με το ελαιόλαδο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο ακόμη φορές, ώστε να καταλήξετε να έχετε 3 στρώματα ζύμης και το ελαιόλαδο να εξαπλωθεί στην κορυφή κάθε στρώματος, συμπεριλαμβανομένης της τελικής κορυφής.
Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κάντε ένα μεγάλο σταυρό στη ζύμη, κόβοντας τα 3 στρώματα της ζύμης, αλλά ξεκινώντας περίπου 2,5 εκ από τις άκρες (δείτε τις φωτογραφίες παραπάνω).


Ξεκινώντας από το κέντρο του σταυρού, ξεκινήστε να τραβήξετε πίσω τα στρώματα της ζύμης, ένα τη φορά, στερεώνοντας τα διπλωμένα πίσω κομμάτια με οδοντογλυφίδες. Κάθε στρώμα θα έχει 4 σημεία τραβηγμένα πίσω, και αυτό θα γίνει με όλα τα 3 στρώματα (δείτε τις φωτογραφίες παραπάνω). Θα καταλήξετε με ένα κενό χώρο στο κάτω μέρος του ταψιού σας, ακριβώς στη μέση.
Χρησιμοποιήστε το τέταρτο κομμάτι της ζύμης για να το απλώσετε σε μια μακριά λωρίδα και να το γυρίσετε για να δημιουργήσετε ένα σαλιγκάρι. Τοποθετήστε αυτό το σαλιγκάρι στην κενή κεντρική περιοχή του ταψιού  σας.  Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι χαράζουμε την ζύμη από το κεντρικό σαλιγκάρι.  Τοποθετήστε το καρύδι σας στο κέντρο του σαλιγκαριού. Βουρτσίστε ολόκληρη την κορυφή της ζύμης σας με επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίστε το χριστόψωμο με σουσάμι. Καλύψτε με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια αυτής του τελευταίου φουσκωματος, προθερμαίνετε το φούρνο σας σε 175 βαθμούς κελσίου.


Ψήστε το χριστόψωμο στο μεσαίο ράφι του φούρνου σας για περίπου 1 ώρα. Ενώ το ψωμί σας ψήνετε, ανακατέψτε τους κρόκους αυγού με νερό και αφήστε το στην άκρη. Μετά τα πρώτα 30 λεπτά, αφαιρέστε προσεκτικά από το φούρνο και βγάλτε απαλά τις οδοντογλυφίδες, βουρτσίστε με τον κρόκο αυγού πάνω από το ψωμί και προσθέστε περισσότερους σπόρους σησαμιού. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το ψωμί. Θα γνωρίζετε ότι το χριστόψωμο είναι έτοιμο όταν αποσπάται εύκολα από το ταψί και όταν ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στο κάτω μέρος. Εάν κάποια από αυτές τις συνθήκες δεν τηρούνται μετά από μια ώρα ψησίματος, δώστε το ψωμί σας για 5-10 λεπτά στο φούρνο. Αν το χριστόψωμο σας έχει αρπάξει από πάνω μην ανησυχείτε , απλά καλύψτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Αναποδογυρίστε, για να αφαιρέσετε προσεκτικά το ψωμί.

Advertisement

Taking the guesswork out of Greek cooking…one cup at a time

 

Δείτε Επίσης

Advertisement