Ψωμί μαϊμού!

Δεν ξέρω γιατί το λένε έτσι – είτε λόγω των μικρών δαγκωμάτων  όπως δαγκώματα της μαϊμούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται και να παραβλέπεται – είναι εξαιρετικά νόστιμο

Υλικά

Για την ζύμη:

500 γραμμάρια αλεύρι
50 ml λαδιού
250 ml ζεστού νερού
1/2 κύβος μαγιάς (21 g)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Για το μείγμα:
1 κουτ λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
καπνιστή πάπρικα
ρίγανη
αλάτι για γεύση
θυμάρι

Για επάλειψη – 2 κρόκους αυγών.

Προετοιμασία:

Αραιώστε τη μαγιά σε ζεστό νερό, μαζί με ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Το αλεύρι κοσκινίζεται σε ένα βαθύ μπολ και φτιάχνεται ένα πηγάδι. Ριχνουμε το λάδι, το αλάτι και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, η οποία καλύπτεται και αφήνεται να ξεκουραστεί για είκοσι λεπτά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ετοιμάστε το μείγμα. Το λάδι χωρίζεται στα δύο. Στο ένα μέρος προσθέστε το θρυμματισμένο σκόρδο, ρίγανη και αλάτι για γεύση. Βάλτε τα υπόλοιπα μπαχαρικά στο άλλο μέρος του λαδιού.


Από τη ζύμη που έχει ήδη ξεκουραστεί σχηματίζονται μπάλες όσο και τα καρύδια.

Βουτήξτε καλά τις μπάλες στο μείγμα και τακτοποιήστε στο ταψί.

Η διάταξη πρέπει να είναι σφιχτή για να επικαλύπτεται η ζύμη. Έτσι, το ψωμί μαϊμού καλύπτεται για να φουσκώσει ξανά.


Πριν το βάλετε στο φούρνο, αλείψτε το με τους κρόκους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε έναν προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά σε αέρα και μετά μειώνουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε.

Καλό και χαμογελαστό Σαββατοκύριακο!

Προηγούμενο άρθροΤο πιο εύκολο μπισκοτογλυκό Σοκολάτας
Επόμενο άρθροΚοκκινιστό Πιλάφι με πληγούρι…Νηστίσιμο