Αυτά τα τρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια είναι ιδανικά για ένα εύκολο επιδόρπιο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Φτιαγμένα με φύλλο κρούστας, κρέμα σιμιγδάλι και σιρόπι λεμονιού, είναι χρυσοκάστανα και τραγανά.

Είναι νόστιμα ζεστά ή κρύα και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή με τον καφε σας αλλα ακόμη να τα πάτε και για δώρο.

Υλικά:

Για την κρέμα:

2,5 κούπες γάλα
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
50 γρ βούτυρο

Για το σιρόπι:
4,5 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού
1 κ.γ. βανίλια
1 κ.γ. βούτυρο

Για τα γαλακτομπουρεκάκια:

Φύλλα κρούστας
200 γρ βούτυρο

Φύλλο βάζω ALFA και βουτυρο ήπειρος αιγοπρόβειο με αγελαδινό

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Βάζουμε ζάχαρη νερο κανελα φλυδα λεμονιου σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βράζουμε για 5-6 λεπτά απο το σημειο βρασμου και κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βανίλια και ένα κ γλυκού βουτυρο στο κατέβασμα ..το κάνω πρώτο για να κρυώσει…

Για την κρέμα:

Βάζουμε το μισό γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά με τη ζάχαρη.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε ένα ένα τους κρόκους στα ασπράδια, χτυπώντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο γάλα στο μείγμα των κρόκων και χτυπάμε μέχρι να γίνει ωραίο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο (εγώ βαζω 25 λάδι και 25 βουτυρο). Ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για τα γαλακτομπουρεκάκια:

Λαδώνουμε ένα ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
Παίρνετε τα φύλλα και τα βάζετε κάθετα μπροστά σας. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπρίκι.
Με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Παίρνετε μία μία τις λωρίδες και με ένα πινέλο τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Ύστερα τοποθετείτε στο κάτω μέρος τους από μία κουταλιά της σούπας γέμιση.
Διπλώνετε τα φύλλα σε τρίγωνα τα οποία και αραδιάζετε στο ταψι.

Τρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια
Τρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια
Τρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια
Τρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια

Ψήνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Περιχύνουμε τα ζεστά γαλακτομπουρεκάκια με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια να μουλιάσουν στο σιρόπι για 1 ώρα.

Σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Kaiti Vasilopoulou

 

 

 

 

 

Σιροπιαστά Γαλακτομπουρεκάκια

Σιροπιαστα Γαλακτομπουρεκάκια

Τι θα χρειαστούμε :

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
5 αυγά
1 βανίλια
1 πακέτο βούτυρο αγελαδινό
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι :
3 1/2 κούπας ζάχαρη
2 1/2 κούπας νερό
Φλούδα από λεμόνι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη τη φλούδα λεμονιού σε ένα κατσαρολακι στη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρώς, από την ώρα βρασμού κρατάμε 7-8 λεπτά να σιγοβράσει.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί,χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα στο γαλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφαιρούμε από την φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τη βανίλια και 1 κουταλιά βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μάς τα φύλλα, κόβουμε στα τέσσερα κατά μήκος (δείτε φώτο) παίρνουμε ένα φύλλο,το ραντίζουμε με το βούτυρο που έχουμε λιωσει, απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας από την κρέμα, και στην συνέχεια με προσοχή πιάνουμε με τα δύο χέρια, και τα ρολαρουμε, κλείνοντας τα πλαϊνά φύλλα δεξιά – αριστερά και ρολαρουμε μέχρι να κλείσει εντελώς το ρολο μάς.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μάς, και τα στρώνουμε σε βουτηρωμενο παράλληλογραμο ταψί τής κουζίνα μάς, ραντίζουμε όλο το γλυκό με όσο βουτηρο μάς έχει απομείνει.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει το γλυκό μάς από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το κρύο σιρόπι μάς, και με μια κουτάλα αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά – σιγά επάνω στα ρολακια.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι, και δοκιμάζουμε την υπομονή μάς μέχρι να το ρουφήξει…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

ΠΗΓΗ: Οι Συνταγές της Κυριακής

Προηγούμενο άρθροΛουκάνικα γεμιστά με τυριά και καυτερή σάλτσα
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια με λαχανικά στο Φούρνο