Χταπόδι και πατατοσαλάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά + χρόνος ψύξης

Συστατικά

Περίπου 1 κιλό Χταποδιού
1 κιλό πατάτες
125 g (1/2 φλιτζάνι) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50 ml (3 κουταλιές της σούπας) χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
5 ψιλοκοκομένες ελιές
λίγο ψιλό αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πώς να μαγειρέψετε το χταπόδι για να παραμείνει τρυφερό
Έχετε φάει ποτέ χταπόδι σαλάτα όπου το χταπόδι ήταν σκληρό και λαστιχωτό; Δεν σου άρεσε, σωστά; Δείτε λοιπόν πώς να μαγειρέψετε το χταπόδι, κάνοντας το απαλό, τρυφερό και νόστιμο.
Ορίστε λοιπόν το κόλπο: βυθίστε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και ανάβουμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε το χταπόδι για περίπου 30 λεπτά (40 αν είναι πάνω από 1 κιλό) από όταν το νερό αρχίσει να βράζει και κρατήστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το συνηθισμένο λάθος είναι να αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα αμέσως μετά το μαγείρεμα. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσετε το χταπόδι στο δικό του νερό μέχρι να κρυώσει για να διατηρήσετε το χταπόδι απαλό και τρυφερό.

Έτσι, κατά την ψύξη, το χταπόδι συνεχίζει το ψήσιμο με γλυκό τρόπο και το κρέας δεν γίνεται ινώδες και σκληρό.
Όπως λέει και ένα διάσημο ναπολιτάνικο ρητό:
“O purp se coce dint all’acqua soja”
δηλαδή: «Το χταπόδι πρέπει να ψηθεί στο νερό του»!

Εκτέλεση

Βήμα 1)
Πρώτα απ ‘όλα, φροντίστε να καθαρίσετε το χταπόδι: γυρίστε και αδειάστε το κεφάλι, αφαιρέστε το δόντι που βρίσκεται στο
κέντρο των πλοκαμιών και τα μάτια με ένα μικρό μαχαίρι ή με λίγο ψαλίδι κουζίνας.
Στη συνέχεια ξεπλύνετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Βήμα 2)
Γεμίστε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βυθίστε το χταπόδι, φροντίζοντας να είναι πλήρως καλυμμένο με νερό.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Το νερό σιγά σιγά θα αρχίσει να χρωματίζεται και το χταπόδι θα αρχίσει να κουλουριάζεται παίρνοντας το σχήμα λουλουδιού.
Όταν το νερό φτάσει σε θερμοκρασία 100 °C καλύψτε με ένα καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε να το καταλάβετε από το γεγονός ότι εμφανίζονται οι κλασικές φυσαλίδες.
Από εδώ και πέρα, υπολογίστε 30 λεπτά μαγειρέματος (40 λεπτά για χταπόδια άνω του 1 κιλού).

Βήμα 3)
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το χταπόδι να ψηθεί σιγά σιγά σκεπασμένο στο νερό του μέχρι να κρυώσει αρκετά (περίπου 1 ώρα). Από καιρό σε καιρό (όχι πολύ συχνά διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε τη θερμότητα από την κατσαρόλα) γυρίζετε
το χταπόδι και ελέγχετε την απαλότητα με τα δόντια ενός πιρουνιού.

Ενώ μαγειρεύετε και κρυώνετε το χταπόδι, ετοιμάζετε τις πατάτες και τη μαρινάδα για το ντρέσινγκ.

Μαγειρέψτε τις πατάτες και φτιάξτε τη μαρινάδα

Βήμα 4)
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε κύβους περίπου 2 cm. Τα βράζουμε σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 5)
Ενώ ψήνονται το χταπόδι και οι πατάτες, φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Έτσι, σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα, γαλακτωματοποιήστε λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, χυμό λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο (την οποία θα αφαιρέσετε), αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 6)
Αφού κρυώσει το χταπόδι, αφαιρέστε το από το νερό και τοποθετήστε το σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρέστε την περίσσεια του δέρματος.
Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε εντελώς το δέρμα αλλά μόνο το δέρμα του κεφαλιού και το περίσσιο δέρμα ανάμεσα στα πλοκάμια.
Αφήνοντας λίγο δέρμα κάνει το χταπόδι πιο νόστιμο και πιο πολύχρωμο. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 7)
Τοποθετήστε το χταπόδι και τις πατάτες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Προσθέστε το καρύκευμα και ανακατέψτε πολύ απαλά μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαρινάδα. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τη σκελίδα σκόρδου, διαφορετικά, αν προτιμάτε, μπορείτε να την ψιλοκόψετε και να την αφήσετε μέσα. Αφήστε το χταπόδι και τη πατατοσαλάτα να ξεκουραστούν για 1 ώρα για να ενωθούν καλά τα υλικά πριν σερβίρετε. Το ιδανικό θα ήταν να το διατηρήσετε δροσερό όλη τη νύχτα.
Σερβίρετε τη σαλάτα χταποδιού με πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ φουντουκιού
Επόμενο άρθροΤα Κουρκουμπίνια