• Το κοτόπουλο, ζουμερό και μαλακό, με πλούσια γεύση από τη μαρινάδα, λιώνει στο στόμα.
  • Οι πατάτες, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, απορροφούν τα υγρά από το κοτόπουλο και τη μαρινάδα, δημιουργώντας ένα γευστικότατο συνοδευτικό.
  • Η μαρινάδα, με τα αρώματα από τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, δίνει στο πιάτο μια ξεχωριστή νοστιμιά.

Υλικα

1 κοτοπουλο ολοκληρο
30g βουτυρο μαλακευμενο
30ml ελαιολαδο
2 κγ σκορδο σκονη
1 κγ κρεμμυδι σκονη
2 κγ παπρικα
1 κγ κολιανδρο θρυμματισμενος
1 λεμονι
αλατι πιπερι

Επιπλέον:
πατατες (σε φετες)
1 μετριο κρεμμυδι (σε ροδελες)
6 σκελιδες σκορδου (ξεφλουδισμενες και κομμενες)
1 μικρη πρασινη πιπερια (σε φετες)
100ml λευκο κρασι
ελαιολαδο
αλατι πιπερι

Εκτέλεση

μαριναδα κοτοπουλου:
Σε ενα μικρο μπολ, ανακατεψτε το μαλακωμενο βουτυρο, το σκορδο σε σκονη, το κρεμμυδι σε σκονη, τα μυρωδικα, την παπρικα,
τον κολιανδρο και το ελαιολαδο.
καθαριστε το κοτοπουλο και στεγνωστε το.
κοψτε τη ραχοκοκαλια του κοτοπουλου. χρησιμοποιωντας ψαλιδι κουζινας, ξεκινηστε να κοβετε περιπου 1 εκ μακρια απο τη ραχοκοκαλια
και κοψτε σε ολη τη διαδρομη απο το λαιμο μεχρι την ουρα.
Συνεχιστε απο την αλλη πλευρα της ραχοκοκαλιας. Αναποδογυριζουμε το κοτοπουλο και το σπρωχνουμε προς τα κατω απο το στηθος για να
ισιωσει.
Τοποθετηστε το κοτοπουλο σε ενα ταψι. Αλατοπιπερωνετε και τις δυο πλευρες και αφηνετε το στηθος προς τα πανω.
Στυβουμε το χυμο λεμονιου σε ολο το κοτοπουλο και το αλειφουμε με τη μαριναδα.
Αφηνουμε να μαριναριστουν για τουλαχιστον 2 ωρες.

Συναρμολογηση & ψησιμο:
Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 200c.
Βγαζουμε το κοτοπουλο απο το ταψί. Στο ιδιο πιατο σκορπιζουμε τα μισα κρεμμυδια και το σκορδο σε φετες.
Απο πανω ριχνουμε τις πατατες σε φετες, τα υπολοιπα κρεμμυδια και το σκορδο και τις πιπεριες σε φετες.
Περιχυνουμε με το κρασι και αλατοπιπερωνουμε.
Τοποθετηστε το κοτοπουλου με την πλευρα του στηθους προς τα πανω και πανω απο τις πατατες, περιχυστε τις πατατες με ελαιολαδο και ψηστε στο
φουρνο για 1 ωρα και 15 λεπτα η μεχρι να ψηθει τελειως το κοτοπουλο (ο χρονος ψησιματος ποικιλλει αναλογα με το μεγεθος του
κοτοπουλου).
Βγαζουμε απο το φουρνο και αφηνουμε να ξεκουραστει για 10 λεπτα.
Σερβιρουμε και περιχυνουμε με χυμους του ταψιου.

H συνταγή είναι απο το Lolly’s Kitchen

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια φωλιές με πουρέ πατάτας..ξαπλωμένα σε ψωμί του τόστ
Επόμενο άρθροΧοιρινό Μπούτι με Σκόρδο και Δεντρολίβανο: Λουκούμι στο Φούρνο