Το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά όταν μοσχομυρίζει το σπίτι από το ψήσιμο. Είναι ένα φανταστικό γλυκό, αφράτο, με τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα. Το φτιάχνω συχνά για τις γιορτές και τις ιδιαίτερες περιστάσεις. Πάμε να δούμε πώς το φτιάχνουμε.

 

Γαλακτομπούρεκο με Φύλλο Κανταΐφι

Ένα ολόκληρο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι σε ένα πυρέξ ταψί, με χρυσαφένια, τραγανή επιφάνεια.

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο κανταΐφι και βελούδινη κρέμα. Ακολουθήστε την εύκολη συνταγή βήμα-βήμα και εντυπωσιάστε!

Prep Time 35 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 55 minutes

Ingredients

  • 1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 πυρέξ 24x35 εκ.
  • Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα (πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 + 1/2 ποτήρι ζάχαρη (το ίδιο ποτήρι για όλα τα υλικά)
  • 3/4 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 βανίλιες (σε σκόνη ή υγρές)
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά, ή ξύσμα πορτοκαλιού/λεμονιού)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (προαιρετικά, για χρώμα)
  • Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη (το ίδιο ποτήρι)
  • 3 ποτήρια νερό (το ίδιο ποτήρι)
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι στο τέλος (προαιρετικά)

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Προετοιμασία Ταψιού & Κανταϊφιού:

    Προθερμαίνω τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
    Λιώνω το βούτυρο.
    Βουτυρώνω πολύ καλά το πυρέξ μου (24x35 εκ.).
    Παίρνω το κανταΐφι και το ξεμαλλιάζω πολύ καλά με τα χέρια μου, να μην έχει καθόλου κόμπους.
    Περιχύνω το ξεμαλλιασμένο κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, να πάει παντού το βούτυρο και να αρωματιστεί.
    Στρώνω περίπου το μισό (ίσως και λίγο παραπάνω) από το βουτυρωμένο κανταΐφι στον πάτο του ταψιού, πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μου για να κάνει σαν φωλιά και να υποδεχτεί την κρέμα. Θέλουμε η βάση να είναι πιο πλούσια.
  2. Για την Κρέμα:

    Σε μια κατσαρόλα, ρίχνω το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και τον κουρκουμά (αν βάλω). Ανακατεύω λίγο.
    Σε ένα μπολ, χτυπάω ελαφρά τα αυγά, ίσα-ίσα να σπάσουν.
    Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά (σε μέτρια προς δυνατή) και ανακατεύω συνεχώς με ένα σύρμα. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί, ρίχνω μέσα τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζω το ανακάτεμα ασταμάτητα.
    Μόλις η κρέμα πήξει και αρχίσει να κάνει την πρώτη φουσκαλίτσα, την κατεβάζω αμέσως από τη φωτιά.
    Προσθέτω το λικέρ πορτοκάλι (αν βάλω) και ανακατεύω καλά.
    Δεν περιμένω καθόλου. Αδειάζω όλη την καυτή κρέμα πάνω από το στρωμένο κανταΐφι στο ταψί και την απλώνω ομοιόμορφα. Πρέπει να είναι αφράτη και όχι σαν "στόκος".
    Πάνω από την κρέμα, απλώνω προσεκτικά το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, προσπαθώντας να το απλώσω σαν "αράχνη" πάνω στην κρέμα.
  3. Ψήσιμο:

    Βάζω το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Το κοιτάω μετά τα 50 λεπτά, για να σιγουρευτώ ότι θα πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και θα γίνει τραγανό, χωρίς να καεί. Θέλουμε αργό ψήσιμο για να γίνει τραγανό το φύλλο.
  4. Για το Σιρόπι:

    Όση ώρα ψήνεται το γλυκό, φτιάχνω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνω τη ζάχαρη και το νερό.
    Τα βράζω για ακριβώς 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
    Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το λικέρ πορτοκάλι (αν βάλω). Το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  5. Σιρόπιασμα & Αναμονή:

    Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και είναι καυτό, το σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι. Θα ακούσετε ένα χαρακτηριστικό "τζιζ"!
    Το αφήνω να σταθεί για τουλάχιστον 5-6 ώρες, ή καλύτερα όλο το βράδυ, για να απορροφήσει σωστά όλο το σιρόπι και να γίνει ζουμερό.

    Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

Notes

Tips από εμένα

  • Θερμοκρασία Υλικών: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά για την κρέμα (γάλα, αυγά) να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην "κόψει" η κρέμα.
  • Μέτρηση: Χρησιμοποιήστε το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα τα υλικά, τόσο για την κρέμα όσο και για το σιρόπι.
  • Προσοχή στο Κανταΐφι: Όταν απλώνετε το κανταΐφι, προσπαθήστε να μην το πιέσετε πολύ για να μείνει αφράτο.
  • Σιρόπιασμα: Να θυμάστε πάντα τον κανόνα: Ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή