Κάθε σπιτικό έχει τη δική του μυστική συνταγή, με μικρές παραλλαγές στα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης. Η βάση, όμως, παραμένει η ίδια: Ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι και ρύζι, γεμιστά με ένα μείγμα από κιμά, μυρωδικά όπως μαϊντανός, δυόσμος και βασιλικός, κρεμμύδι και σκόρδο, σοταρισμένα με ελαιόλαδο.

Υλικά:

150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 δαφνόφυλλα
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό (αν θέλετε)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
150 γρ. ρύζι Καρολίνα
4-5 ντομάτες
4 πιπεριές
4 πατάτες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το ζεστό νερό, τα δαφνόφυλλα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το μάραθο, το βασιλικό
(αν θέλετε), την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες. Αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα τους, αφήνοντας ένα λεπτό τοίχωμα.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα ρυζιού και κιμά.
Τοποθετούμε τις γεμιστές ντομάτες σε ένα ταψί.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε γύρω από τα λαχανικα
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τη σάλτσα ντομάτας, το ζεστό νερό και τη ρίγανη.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Ψήνουμε για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια.
Τα τελευταία 20 λεπτά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην καεί το φαγητό.
Αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβιρουμε

Η Συνταγή είναι της κας Elena Diamanti