Υλικά:

2-3 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
400γρ Χοιρινός κιμάς
1 μεγάλο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200γρ Μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
50γρ Παρμεζάνα, τριμμένη
1/2 ματσάκι , ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού Ρίγανη, ξερή
5-6 φύλλα Βασιλικός, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες Ντομάτες, σε φέτες
150γρ Μοτσαρέλα, τεμαχισμένη
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το ψήσιμο
Αλάτι, πιπέρι
Καρύκευμα 1 κουταλάκι του γλυκού (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα ντομάτας:

400γρ Ντομάτες, κονκασέ
2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Ρίγανη, βασιλικός Όπως προτιμάτε
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα κουτάλι, αδειάστε προσεκτικά τη σάρκα της μελιτζάνας, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1 εκ. Αλατοπιπερώστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις να στραγγίξουν ανάποδα για 30 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε με την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και το ιταλικό καρύκευμα (αν χρησιμοποιείτε).

για την Σάλτσα ντομάτας:
Σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράστε για 15 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Γεμίστε τις μελιτζάνες με τη γέμιση. Τοποθετήστε τις σε ένα ταψί, περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήστε για 30-40 λεπτά.
Προσθέστε τις φέτες ντομάτας και τη μοτσαρέλα στις μελιτζάνες και ψήστε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρετε ζεστές, γαρνιρισμένες με φρέσκο βασιλικό.