Αφράτα γλυκά ψωμάκια γεματα άρωμα και γεύση απο την παιδική ηλικία!
Αυτά τα ψωμάκια μπορούν να ψηθούν και με γέμιση!
Υλικά
500-550 γρ αλεύρι
200 ml ζεστό γάλα
25 γρ μαγιά νωπη (ή 8 γρ ξερή)
100 γρ ζάχαρη
1/2 κουτ άλατα
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
2 αυγά
80 γρ βούτυρο, λιωμένο
+ αυγό και 1 κ.γ. γάλα για το άλειμμα των τσουρεκιων
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά στο ζεστό γάλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ, σπάστε τα αυγά και προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανιλια και το αλάτι.
Χτυπήστε τα υλικά με το μίξερ για 3 λεπτά, μέχρι να γίνει η μάζα αφράτη.
Ρίξτε μέσα το διάλυμα της μαγιάς και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το αλεύρι λίγο λίγο, ενώ συνεχίζετε να ζυμώνετε. Αρχικά, χρησιμοποιήστε 500 γρ αλεύρι και προσθέστε τα υπόλοιπα 50 γρ αν
χρειαστεί. Η ζύμη θα είναι αρχικά κολλώδης, αλλά μετά από περίπου 5 λεπτά ζυμώματος, θα γίνει απαλή, ελαστική και θα φουσκώσει λίγο.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1,5 ώρα σε ζεστό μέρος.
Η ζύμη θα πρέπει να αυξηθεί σε μέγεθος κατά 2-3 φορές.
Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια (περίπου 85 γρ το καθένα). Ζυμώστε κάθε κομμάτι και δώστε του την επιθυμητή μορφή.
Μπορείτε να τα κάνετε απλά ή να τα γεμίσετε με σοκολάτα, μαρμελάδα ή καρύδια.
Τοποθετήστε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Καλύψτε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλα 40 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
Χτυπήστε ένα αυγό με μια κουταλιά γάλα και αλείψτε τα ψωμάκια για να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Ψήστε τα για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σερβίρισμα:
Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε. Τέλεια για να τα ζεστάνετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ!