Εορταστικό Πιλάφι με ξηρούς καρπούς

Το πιλάφι με άγριο ρύζι είναι ένα δημοφιλές εορταστικό πιάτο με λαχανικά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Εξοικονομήστε χρόνο φτιάχνοντας αυτή τη συνταγή ρυζιού 3 ημέρες νωρίτερα.

Συστατικά

2 φλιτζάνια ζωμό κότας
2 φύλλα δάφνης
8 κλωνάρια φρέσκο ​​θυμάρι
1 φλιτζάνι άγριο ρύζι ξεπλυμένο,
1 1/2 φλιτζάνι μακρόσκοκο λευκό ρύζι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι)
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι)
αλάτι
3/4 φλιτζανιού αποξηραμένα κράνμπερι
3/4 φλιτζανιού πεκάν
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

Οδηγίες

Βάλτε το ζωμό κότας, τα φύλλα δάφνης και το μισό θυμάρι να βράσουν σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το ξεπλυμένο άγριο ρύζι, καλύψτε και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να γίνει παχύρρευστο και τρυφερό και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, 40 λεπτά. Κρατήστε το σκεπασμένο για να διατηρηθεί
ζεστό και αφήστε το στην άκρη.

Ξεπλύνετε το λευκό ρύζι σε διχτυωτό σουρωτήρι μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό για να αφαιρέσετε το περίσσιο άμυλο και να στραγγίξετε εντελώς.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν, περίπου
4 λεπτά.

Προσθέστε το ξεπλυμένο λευκό ρύζι και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με το βούτυρο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι οι κόκκοι να αρχίσουν να γίνονται ημιδιαφανείς, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε 2 1/4 φλιτζάνια βραστό νερό και
τη δεύτερη δέσμη θυμάρι στο ρύζι και ξαναβράστε. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, πασπαλίστε ομοιόμορφα τα κράνμπερι πάνω από το ρύζι και σκεπάστε. Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, 18 λεπτά. Αφρατέψτε το ρύζι με το πιρούνι από
τη φωτιά.
Συνδυάστε το άγριο ρύζι, το μείγμα λευκού ρυζιού, τα πεκάν και τον μαϊντανό σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε με μια μεγάλη κουτάλα ή λαστιχένια σπάτουλα και καρυκεύεστε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.

Σημειώσεις
Χωρίζουμε το φρέσκο ​​θυμάρι σε 2 δεσμίδες, το καθένα δεμένο με σπάγκο κουζίνας.
Το πακέτο άγριου ρυζιού που χρησιμοποιώ είχε ένα μείγμα από καστανό ρύζι μακριού κόκκου, καστανό γλυκό ρύζι, κομμάτια άγριου ρυζιού.
Ψήστε τα πεκάν σε μικρό ξηρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μυρίσουν και να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 6 λεπτά και μετά ψιλοκόψτε.
Εάν το άγριο ρύζι έχει ακόμα λίγο υγρό στον πάτο του τηγανιού: Στραγγίστε το ρύζι σε διχτυωτό σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά. Επιστρέψτε το ρύζι στην άδεια τώρα  κατσαρόλα. Σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό και αφήνουμε στην άκρη.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
https://keviniscooking.com/wild-rice-pilaf/