Συστατικά :
Για την ζύμη
60 ml γάλα
10 γραμμάρια ξερή μαγιά
375 γραμμάρια αλεύρι
60 γραμμάρια ζάχαρη
9 γραμμάρια αλάτι
3 αυγά
150 γραμμάρια βούτυρο
Για την γέμιση
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1 φλιτζάνι καρύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι για επέκταση
αρκετό κρόκο αυγού για να γλασάρει
αρκετή ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
Ενυδατώνουμε τη μαγιά με το γάλα, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και κρατάμε.
Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα με την ενυδατωμένη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε
μια ομοιογενή μάζα.
Προσθέστε το βούτυρο λίγο-λίγο χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε σε ένα μπολ αλευρωμένο και βουτυρωμενο προηγουμένως και βαζουμε για 4 ώρες στο ψυγείο ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πάρει πάχος 3 χιλ., προσθέτουμε τη γέμιση, τα καρύδια,
τυλίγουμε και κόβουμε στα δύο οριζόντια.
Πλάθουμε μια πλεξούδα με τα δύο ρολά ζύμης και τα βάζουμε σε μια φόρμα που έχουμε βουτυρωσει και αλευρώσει, αλείφουμε με κρόκο αυγού,
ζυμώνουμε για 15 λεπτά και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση
Η Συνταγή είναι από την CrumbFood
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σιροπιαστό Κέικ γεμιστό με καρύδια
Υλικά
400 γρ. αλεύρι σίτου
200 γρ. βούτυρο
100 ml ηλιέλαιο
400 ml γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
300 γρ. καρύδια τριμμένα
Σιρόπι
2 ποτήρια /1/2 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1/2 κούπα μέλι
1/2 πορτοκάλι (χυμό)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.Προσθέτουμε το ηλιέλαιο,το γάλα,το μπέικιν ανακατεύοντας συνεχώς.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Βάζουμε τη ζύμη σ ένα μπολ και την απλώνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει χτυπάμε τ αυγά και τα ρίχνουμε στη ζύμη.Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη.Το ένα μέρος το απλώνουμε με το χέρι μας σ ένα μικρό στρογγυλό πυρέξ.Το στρώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε τα καρύδια.Τοποθετούμε απο πάνω το άλλο μέρος της ζύμης πλάθοντας μικρά μικρά κομματάκια ώστε να πιάσουμε όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε όλα τα κενά και με μια σπάτουλα κάνουμε ομοιόμορφη την επιφάνεια.Κόβουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη μείνει ίχνος αδιάλυτης ζάχαρης. Αφού έχει πάρει μια βράση, προσθέτουμε το μέλι. Όταν διαλυθεί προσθέτουμε και το χυμό από το πορτοκάλι και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει. Πρέπει να είναι σχετικά πηχτό. Θα χρειαστεί περίπου 10′ και η αρχική ποσότητα του υγρού θα μειωθεί περίπου στο μισό.
Κατεβάζουμε το σιρόπι της ζάχαρης από την φωτιά και αφήνουμε για 10′ να γίνει χλιαρό.
Βγάζουμε το γλυκό απ τον φούρνο και το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα.
Αφήνουμε στην άκρη να το απορροφήσει σιγά σιγά.
Καλή επιτυχία!!!