Κέικ με δαμάσκηνα

Συστατικά

Για το Κέικ:
1 1/4 φλιτζάνια χονδρά κομμένα δαμάσκηνα χωρίς πυρήνα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
1 φλιτζάνι βραστό νερό
2 κουταλιές βούτυρο, μαλακό
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλατι
Σιρόπι:
1/2 κουπα light κρεμα γάλακτος
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε μια αποσπόμενη φόρμα 20 εκ με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε ελαφρά.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΚ:
Τοποθετήστε δαμάσκινα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μέχρι να μοιάζουν με μεγάλα ψίχουλα και δεν παραμένουν μεγάλα κομμάτια. Τοποθετήστε τα επεξεργασμένες δαμάσκηνα σε ένα μικρό μπολ, πασπαλίστε με σόδα ψησίματος και αφήστε το στην άκρη. Προσθέστε το βραστό νερό στα δαμάσκηνα και ανακατέψτε.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και τα αυγά, χτύπησε μέχρι να συνδυαστουν.
Ρίξτε το αλεύρι, το μπεικιν, το αλάτι και το μείγμα με τα δαμάσκηνα. Ρίξτε το μειγμα στη φόρμα και ψήνετε για 40 έως 50 λεπτά ή έως ότου το κέντρο όταν πατηθεί ελαφρά επανέρχετε. Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσει τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το βγάλτε από την φόρμα και σερβίρετε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλλα και μαγειρέψτε σε μεσαία φωτιά ανακατευοντας συχνά μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 10 λεπτά πριν ραντισουμε πάνω από το κεικ και το σερβίρισμα.

Προηγούμενο άρθροΣιροπιατό Κέικ Πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα με γιαούρτι