Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική νοστιμιά του κέικ σοκολάτας με την τραγανότητα του κανταϊφιού και την πλούσια γεύση της πραλίνας , δημιουργώντας ένα απολαυστικό γλυκό που θα εντυπωσιάσει κάθε λάτρη της σοκολάτας.
Υλικά:
Για το κέικ:
4 μεγάλα αυγά (ή 225γρ)
200γρ ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
100γρ πραλίνα φυστικιού ή ταχίνι (χωρίς ζάχαρη)
200γρ βούτυρο (λιωμένο)
200γρ γάλα
2 βανίλιες
420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το καταΐφι:
250γρ καταΐφι
Βούτυρο αγελάδος (για το σοτάρισμα)
450γρ πραλίνα φυστικιού ή ταχίνι
Για τη γκανάζ:
200γρ κρέμα γάλακτος
320γρ κουβερτούρα γάλακτος
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε την πραλίνα φυστικιού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν την τρυπήσετε στο κέντρο του κέικ. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
Σε ένα τηγάνι, βάλτε το καταΐφι και το βούτυρο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Αφού κρυώσει, ανακατέψτε το με την πραλίνα φυστικιού.
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε μια λεία γκανάζ.
Συναρμολόγηση: Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, τοποθετήστε το σε μια πιατέλα. Απλώστε από πάνω την γκανάζ και απλώστε το καταΐφι με την πραλίνα.
Αφήστε το κέικ να παγώσει για λίγο πριν το σερβίρετε.