Η έκφραση “και ο μπακλαβάς γωνία” χρησιμοποιείται συχνά για να τονίσει ότι μια συζήτηση έχει φτάσει στο τέλος της και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί. Αυτό το ρητό υποδηλώνει ότι ο μπακλαβάς είναι τόσο τέλειος και απόλυτος, που δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση ή συζήτηση.

Υλικά:

1 κιλό φύλλο κρούστας
500 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
Για το σιρόπι:

6 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
Μισό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Αλέστε τα καρύδια σε μέτριο μέγεθος και ανακατέψτε τα με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά.
Βουτυρώστε καλά ένα ταψί. Απλώστε ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώστε το. Επαναλάβετε τη διαδικασία με αρκετά φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φορά. Στη συνέχεια, απλώστε μια στρώση από τη γέμιση καρυδιού και συνεχίστε εναλλάσσοντας φύλλα και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, καλύψτε με μερικά φύλλα και βουτυρώστε την επιφάνεια.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C. Ψήνετε τον μπακλαβά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρο και αφηνω να κρυώσει εντελώς

για Σιρόπι
Ενώ κρυώνει ο μπακλαβάς, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρά το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Σιροπιάζω κρύο γλυκό καυτό σιρόπι

Η Συνταγή είναι της κας Ελένη Παπατσάνη