Η Κακαβιά από το Νησί είναι η καλύτερη σούπα για τους ψαροφάγους, πιστέψτε με! Είναι ένα φαγητό που με ταξιδεύει
Κακαβιά

Φτιάξτε την καλύτερη Κακαβιά νησιώτικηί! Μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με διάφορα ψάρια, πλούσια γεύση και απίστευτο άρωμα. Ιδανική για τους ψαροφάγους!
Ingredients
Για να ετοιμάσουμε αυτή τη φανταστική Κακαβιά από το Νησί (για 4 άτομα), θα χρειαστούμε τα εξής
- 1 κιλό διάφορα ψαράκια (σκορπίνες, σπάρους, κεφαλόπουλα κ.ά.)
- 3 μέτρια κρεμμύδια (ολόκληρα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 6 φλιτζ. τσαγιού νερό
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Λίγο σαφράν (σε κλωστές)
- Χυμό 1 λεμονιού
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Κρουτόν (για το σερβίρισμα)
Instructions
Η διαδικασια για την Κακαβια απο το Νησι ειναι η εξης:
- Καθαριζετε πολυ καλα τα ψαρια, τα πλενετε με αφθονο τρεχουμενο νερο και τα αφηνετε σε σουρωτηρι να στραγγισουν. βαζετε σε μεγαλη κατσαρολα το νερο, το χυμο ντοματας και το ελαιολαδο. τα αφηνετε σε δυνατη φωτια και, μολις παρουν βραση, προσθετετε τα κρεμμυδια ολοκληρα η κομμενα στη μεση, τα ψαρια και το αλατοπιπερο. χαμηλωνετε τη φωτια και τα αφηνετε να σιγοβρασουν για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσουν τα κρεμμυδια και να μαγειρευτουν τα ψαρια.
- Βαζετε τις κλωστες του σαφραν σε ½ φλιτζανι τσαγιου χλιαρο νερο και το αφηνετε να μουλιασει.
- Κατεβαζετε την κατσαρολα απο τη φωτια και αφαιρειτε τα κρεμμυδια. τα πολτοποιειτε στο μπλεντερ και ριχνετε τον πολτο τους σε καθαρη κατσαρολα. σουρωνετε τη σουπα σε πολυ ψιλο σουρωτηρι και τη ριχνετε στη κατσαρολα με το κρεμμυδι, πιεζοντας καλα για να βγει οσο περισσοτερος ζωμος γινεται.
- Βαζετε την κατσαρολα στη φωτια και προσθετετε το χυμο του λεμονιου και το μουλιασμενο σαφραν. ζεσταινετε τη σουπα για μερικα λεπτα, δοκιμαζετε και, εαν χρειαζεται, προσθετετε λιγο αλατοπιπερο. τη σερβιρετε σε βαθια πιατα γαρνιρισμενη με τα κρουτον.
Notes
Για να γίνει η Κακαβιά από το Νησί σας πραγματικά αξέχαστη, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Επιλογή Ψαριών: Το μυστικό της καλής κακαβιάς είναι τα φρέσκα, διαφορετικά ψάρια. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τον ψαρά σας να σας δώσει "ψάρια για σούπα" – αυτός ξέρει καλύτερα! Οι σκορπίνες, οι σπάροι, τα κεφαλόπουλα, αλλά και η πεσκανδρίτσα ή ο ροφός, δίνουν απίστευτη γεύση.
Καθάρισμα Ψαριών: Το σχολαστικό καθάρισμα είναι απαραίτητο για μια καθαρή και νόστιμη σούπα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει καλά τα λέπια και τα εντόσθια.
Το Σαφράν: Μην παραλείψετε το σαφράν, δίνει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και ένα διακριτικό, φίνο άρωμα που απογειώνει την Κακαβιά.
Πολτοποίηση Κρεμμυδιών: Η πολτοποίηση των κρεμμυδιών είναι το κόλπο για να δέσει η σούπα και να γίνει βελούδινη, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι ή άλλο πηκτικό.
Σούρωμα: Το σουρωτήρι πρέπει να είναι πολύ ψιλό, ώστε να μην περάσουν καθόλου κόκαλα ή κομμάτια ψαριού στον ζωμό, παρά μόνο η καθαρή γεύση.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε την Κακαβιά ζεστή-ζεστή, με τα κρουτόν να την αγκαλιάζουν. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος.