Υλικά συνταγής:
Καλαμαράκια:
6 μέτρια προς μεγάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
30 γρ. ούζο
100 γρ. ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
450 γρ. νερό
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (εγω δεν είχα)
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάμε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το θυμάρι στο τηγάνι και σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Γεμίζουμε το εσωτερικό από τα καλαμάρια με τη γέμιση προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, και κλείνουμε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να μαριναριστούν καλά τα καλαμάρια.
Τα βάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε για μια ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε άλλα 15 λεπτά.
Βγάζετε τα καλαμαράκια σε πιατέλα, περιχύνετε με τους χυμούς που μείνανε στο ταψί και σερβίρετε.