Τα Καλαμαράκια με ρύζι, μαγειρεμένα σε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο, αποκτούν μια μεστή γεύση και υπέροχο άρωμα.
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε καρεδάκια (ή 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σε λεπτές ροδέλες)
250 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
Μία πρέζα ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
75 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
½ φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι (παρμπόιλντ)
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμαράκια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε απαλά και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα το καλαμάρι.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λιγο άνηθο αν θέλουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό, ώστε να καλύπτει το φαγητό. Η αναλογία υγρών προς ρύζι πρέπει να είναι 2 προς 1.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Φροντίζουμε το φαγητό να παραμείνει “χυλωμένο”, διατηρώντας μια υγρή υφή.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Απολαμβάνουμε ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή ψιλοκομμένο άνηθο.
Συμβουλές:
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε μαζί με τα κρεμμύδια ένα καρότο κομμένο σε κυβάκια ή μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη.
Αντί για φρέσκια ντομάτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ.