Υλικά:
Για το φύλλο:
500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις εγώ έβαλα (ΜΑΝΑ)
310 γρ. νερό
7 γρ. αλάτι
100 γρ. λιωμένο βούτυρο (κρύο)
Για τη γέμιση:
Μισό κοτόπουλο
2 κρεμμύδια ξερά
1 πράσο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 καρότο
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
1 κούπα μπεσαμέλ (βούτυρο, αλεύρι, γάλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, λίγη νοστιμιά)
Για το άλειμμα:
Λιωμένο βούτυρο
Για το πασπάλισμα:
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Φύλλο:
Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και αλάτι σε λεκάνη μέχρι να μην κολλάει η ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση:
Βράζουμε το κοτόπουλο και αφου το ξαφρισουμε ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα 1 κρεμμύδι από τα δύο και 1 καρότο. Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφού βράσει καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε να κρυώσει καί το κάνουμε μικρά – μικρά κομματάκια. Το ζωμό τον αποθηκεύουμε για κάποιο μαγείρεμα. Ψιλοκοβουμε το άλλο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σέ λιγο ελαιόλαδο Ψιλοκοβουμε και το πράσο και αφου σοταριστουν ρίχνουμε τις μικρο κομμένες πιπεριές και το καρότο από το βράσιμο που το κράτησα. Ετοίμασα και μία κούπα (ρου μπεσαμελ). Τα ανακάτεψα και δοκίμασα διόρθωσα το αλάτι και το αφησα σκεπασμένο στην άκρη.
Συναρμολόγηση:
Αλευρωνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας μας και βάζουμε το ζυμάρι μας. Το χωριζουμε σέ 2 ίσα μερη και κάνουμε 2 μπαλίτσες. Αφήνουμε την μία στην άκρη σκεπασμένη για νά μην ξεραθεί. Παίρνουμε την πρώτη μπαλίτσα καί την ανοίγουμε λίγο σην αρχή μέ τά χέρια μας. Μετά χρησιμοποιούμε τον πλάστη μας. Ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Αφού το ανοίξουμε το αλείφουμε μέ το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε στο κέντρο του φύλλου ένα μικρό πιάτο και μετά κάνουμε κάθετες χαρακιές γύρω – γύρω. Όταν τελειώσουμε βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι σο κέντρο εκεί που είχαμε βάλει το πιάτο. Βάζουμε ο ένα πάνω στο άλλο. Έως ότου τελειώσουν όλα τα φυλλαράκια. Σο επάνω πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι. Το βάζουμε στο ψυγείο και Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο. Το ένα απο τά δυο φύλλα το κάνουμε μεγαλύτερο για να μπορέσουμε νά κάνουμε τον κοθρο. Εγώ έστρωσα λαδόκολλα στο ταψάκι μου το οποίο είναι 28 εκ. Το βουτυρωσα και άνοιξα το πρώτο φύλλο το μεγαλυτετο από τά δύο. Έβαλα την γέμιση και αμέσως μετά έκανα το δεύτερο φύλλο που με αυτό σκέπασα την πίτα μας. Σέ κάθε κομμάτι της πίτας βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο. Την χάραξα οχι μέχρι κάτω την πασπαλισα με σουσάμι την ψέκασα μέ νερό καί την έβαλα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 αντιστάσεις στην δεύτερη σχάρα. Στα 30′ βγάζουμε ην πίτα και την χαράζουμε μέχρι κάτω. Την βγάζουμε την βάζουμε πάνω σέ σχάρα να κρυώσει και την απολαμβανουμε.
Η Συνταγή είναι της κας Anna Lampropouloy