Ρυζόπιτα με γραβιέρα
Η ρυζόπιτα με γραβιέρα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους. Η γλυκιά γεύση του ρυζιού συνδυάζεται αρμονικά με τη λεμονάτη γεύση της γραβιέρας, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.
Η συνταγή για ρυζόπιτα με γραβιέρα είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι από όλους
Υλικά
300 γρ. ρύζι γλασέ
400 ml. νερό
1 λίτρο γάλα πλήρες χλιαρό
100 ml. ελαιόλαδο
5 αβγά
50 γρ. βούτυρο
Ξύσμα λεμονιού
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. φέτα
Για το ταψί:
20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Νόστιμη σφηνόπιτα ή ρυζόπιτα
Νόστιμη σφηνόπιτα με ρύζι που ετοίμασα για το βραδινό σήμερα.
Ξέρω τη συνταγή από τη γιαγιά μου στην Ροδόπη και κάθε φορά που την φτιάχνω μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις.
Χρησιμοποιώ κουπα χωρητικότητας 250 ml.
Χρειάζεσαι:
Για 3 φύλλα για ταψί φούρνου (μπορείτε να πάρετε και ετοιμα)
600 γρ αλεύρι χωριάτικο
3 κ.σ ξύδι
70 γρ ελαιόλαδο
1 κ.γλ αλάτι
1 ποτήρι νερό (περίπου)
Γέμιση
180 g ρύζι / 3/4 κουπας
½ κουτ αλάτι
6 αυγά / μεσαίου μεγέθους /
1 κουπα γιαούρτι
½ κουτ μαγειρική σόδα
200 γρ τυρί
120 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά ζυμώνοντας το μείγμα μας πολύ καλά.
Αν η ζύμη κολλάει στά Χέρια μάς προσθέτουμε αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε τα δυο μας φύλλα πάχους 1 εκατοστού περίπου (45 εκ).
Έπλυνα το ρύζι και το έβαλα σε μια κατσαρόλα με 4 κούπες νερό και ½ κουτ. αλάτι. Μόλις έβρασε, μείωσα τη φωτιά και έβρασα μέχρι να μαλακώσει τελείως το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά.
Όταν ήταν έτοιμο, απομάκρυνα την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσα 50 γρ από το βουτυρο και ανακάτεψα.
Όταν το ρύζι είχε κρυώσει, ανακάτεψα σε ένα μπολ τα αυγά, το γιαούρτι με τη μαγειρική σόδα και το τριμμένο τυρί.
Πρόσθεσα αυτό το μείγμα στο ρύζι και ανακάτεψα. Το υπόλοιπο βούτυρο το έλιωσα σε μεταλλική κανάτα.
Αλείφω ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με ένα μέρος από το λιωμένο βούτυρο. Βάζω ένα φύλλο από κάτω αφήνοντας τα πλαϊνά απ’ έξω. Τις άλλες δύο κρούστες τις έκοψα στο μέγεθος του δίσκου / 30 εκ. / αφήνοντας τα περισσευμενα κομμάτια στην άκρη.
Έβαλα μερικά από αυτά στο κάτω φύλλο.
Απλώνω από πάνω το 1/3 του μείγματος. Συνέχισα με το πρώτο κομμένο φύλλο και μερικά απο τα υπολοιπα κομμάτια ζύμης.
Απλώνω από πάνω περισσότερο από το μείγμα και σκεπάζω με τη δεύτερη κομμένη κρούστα και κομμάτια ζυμης.
Το παχύ στρώμα που προέκυψε έτσι το κάλυψα με το υπόλοιπο μείγμα και τα τελευτάια κομμάτια ζυμης.
Με τις άκρες που ήταν έξω από το ταψί, τύλιξα την πίτα και την άλειψα με λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο.
Βάζω την πίτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς. Μετά το 10ο λεπτό σκέπασα με αλουμινόχαρτο (η γιαγιά μου φαινόταν να τα σκέπασε με βρεγμένη εφημερίδα) και έψησα για άλλα 45 λεπτά.
Έβγαλα την πίτα και περίμενα περίπου 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Τοποθέτησα από πάνω μια μεγάλη ξύλινη σανίδα και την αναποδογύρισα με μια επιδέξια κίνηση. Αφαίρεσα το ταψί και έβαλα ξανά προσεκτικά την πίτα, με τον πάτο τώρα από πάνω. Το άλειψα με το υπόλοιπο βούτυρο και το ξανά έβαλα στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, ή μέχρι να γίνει με ωραίο χρώμα.
Περίμενα να κρυώσει ελαφρώς η έτοιμη πίτα και έκοψα το πρώτο κομμάτι.
Η γεύση του είναι συναρπαστική.
Καλή όρεξη!
📌Η πίτα τρώγεται ζεστή.
📌Αν δεν έχετε κατάλληλη σανίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη επίπεδη πλάκα για το γύρισμα.
📌Η παραδοσιακή σφηνόπιτα είναι πιο ψηλή, αλλά δεν είχα πιο φαρδύ ταψί.