Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι γεύσεων στην καρδιά της ελληνικής κουζίνας! Αυτοί οι λαχανοντολμάδες, τυλιγμένοι με αγάπη και γεμιστοί με αρωματικό κιμά και ρύζι, σιγοβράζουν σε μια πλούσια σάλτσα αυγολέμονο που θα σας κάνει να ζητάτε κι άλλο!
Θα χρειαστούμε
1 μεγάλο τρυφερο λάχανο
Για την Γέμιση
700 γρ. κιμά ανάμικτο (χοιρινό μοσχαρίσιο)
1 κουπα ρύζι
1 μεγαλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φυλλο απο το λάχανο ψιλοκομμένο
Ανηθο αλατι πιπέρι λιγο γαρυφαλο και κανέλα (μισο κουταλακι)
1 αυγο
3 κουταλιες λάδι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το λάχανο:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από το λάχανο.
Βυθίζουμε ολόκληρο το λάχανο στο βραστό νερό για λίγα λεπτά, μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να μαλακώσουν και να ξεκολλάνε εύκολα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα μαλακωμένα φύλλα ένα-ένα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.
Αφαιρούμε τα χοντρά κεντρικά νεύρα από κάθε φύλλο λάχανου με ένα κοφτερό μαχαίρι, σχηματίζοντας πιο λεπτά και εύκαμπτα φύλλα για το τύλιγμα.
Ψιλοκόβουμε ένα από τα φύλλα λάχανου που αφαιρέσαμε και το βάζουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο φύλλο λάχανου, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Προσθέτουμε το αυγό και το ελαιόλαδο.
Ζυμωνουμε καλά και τυλιγουμε τα ντολμαδάκια μας.
Στον πατο μιας φαρδιας κατσαρολας βαζουμε 1 φλουδα πορτοκαλιου 2-3 φυλλα απο το λαχανο αλατι πιπερι και αραδιαζουμε τα ντολμαδάκια.
Ριχνουμε 3 ποτηρια νερό και αφηνουμε σε σιγανή φωτιά πανω απο ωρα να σιγοβραζουν.
Για την σαλτσα:
Χτυπαμε σε ενα κατσαρολακι 1 αυγό με μια κουταλια κορν φλαουρ και το χυμό 2 λεμονιων. ριχνουμε και το καυτό ζουμακι σιγά σιγά και σιγοβράζουμε μεχρι να πηξει λίγο.
Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου