Ζουμερές μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια και κρεμμύδια ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία, αναδεικνύοντας τη φυσική τους γλυκύτητα και δημιουργώντας μια λαχταριστή καραμελωμένη κρούστα.

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
4-5 πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 πιπεριές (χρωματιστές), κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελιές, χωρίς κουκούτσι
Φρέσκος βασιλικός και ρίγανη, ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά: φέτα ή άλλο τυρί που λιώνει

Εκτέλεση:

Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τες σε ένα σουρωτήρι για 2 ώρες για να φύγει η πικρίλα. Ξεπλύνετε και στύψτε καλά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε щедро ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη.
Προσθέστε τις πατάτες και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε τις ελιές, τον βασιλικό και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώστε καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψί. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προαιρετικά: 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.

Συμβουλές:

Αντί για τηγάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο wok.
Προσθέστε λίγο λεμόνι στο τέλος για έξτρα φρεσκάδα.
Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε όλα τα υπέροχα ζουμιά!

Καλή απόλαυση!

Foto: Pina Romanzi