Μελιτζανοσαλάτα
Σπιτική Μελιτζανοσαλάτα ένα παραδοσιακό ντιπ / ορεκτικό με πιπεριά που μπορούμε να σερβίρουμε σαν ορεκτικό με ψωμάκι, πίτες και με κρέας
Υλικά
3 μελιτζάνες μέτριες
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ξύδι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ πάπρικα καπνιστή
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1-2 κ.σ μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες τις σκουπίζουμε και μ ένα πιρούνι τις τρυπάμε σε πολλά σημεία.
Τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200°C βαθμούς μέχρι να μαραθούν 40 λεπτά περίπου αναλόγως το φούρνο.
Όταν ψηθούν τις ανοίγουμε κόβωντας με μαχαίρι και με ένα κουτάλι παίρνουμε την ψίχα ξύνοντας καλά μέχρι να μείνει μόνο η φλούδα .
Βάζουμε την ψίχα σε σουρωτήρι να στραγγίσει ώστε να φύγουν τα υγρά.
Στην συνέχεια την βάζουμε σε ένα μπολ, την λιώνουμε ελαφρώς με το πιρούνι και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ,τον μαϊντανό,την πιπεριά,το ξύδι, το λάδι ,αλάτι,πιπέρι και την πάπρικα .
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για μια μέρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και με τραγανό χωριάτικο ψωμί.
Καλή επιτυχία!!!
Η συνταγή είναι της Rallou Psaradelli
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μελιτζανοσαλάτα και ψητές πιπεριές
Υλικά (για 3 μερίδες)
3 μέτριες μελιτζάνες
6-7 κόκκινες πιπεριές
1/2 ματσάκι άνηθο
3-4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
ελαιόλαδο
βαλσαμικό
Παρασκευή
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τρυπάμε τις μελιτζάνες με τη μύτη ενός μαχαιριού σε 2-3 σημεία για να μην σκάσουν.
Ψήνετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο φούρνο στη λειτουργία γκριλ. Έχω μια λειτουργία “Turbo grill”, την οποία χρησιμοποιώ στους 230 C.
Βάζουμε τα ψητά λαχανικά σε ένα σκεύος με καπάκι ή σκεπάζουμε το σκεύος, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε με αλουμινόχαρτο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα αλατίζουμε.
Ψιλοκόψτε τον άνηθο και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Προσθέστε στα λαχανικά.
Περιχύστε με ελαιόλαδο.
Ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι.
Αφήνω πάντα τη σαλάτα να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν τη σερβίρω για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Ο καθένας προσθέτει βαλσάμικο ξύδι στη γεύση του. Συμπληρώνει τέλεια τις υπόλοιπες γεύσεις στη σαλάτα!
Πρόσθεσα λίγα ρεβίθια στη σαλάτα μου μετά τη φωτογραφία και ταίριαξε υπέροχα!
Καλά να περάσετε ☀️❤️☀️
ΠΗΓΗ: Вкусно и лесно с Ани