Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Συστατικά:
Για τη γέμιση:
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
4 μελιτζάνες κομμένες σε κυβους
2-3 Πιπεριες πράσινες
4 πατάτες κομμένες σε φέτες
Αλατι
Μειγμα μπαχαρικών
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 λίτρο νερό
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
2 λίτρα γάλα
2 κουταλάκια γλ αλάτι
12 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ ελαιόλαδο
1 αυγό
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμενο σκόρδο τον
Μετά προσθέτουμε και ροδίζουμε κιμά και τον σπαμε να μην εχει σβολους .
Προσθέστε πιπεριες, μελιτζάνες, πατάτες, αλάτι, μειγμα μπαχαρικών και τον πελτέ ντομάτας και ανακατευουμε καλα.
Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ:
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα ριχνουμε το γάλα, λάδι, αλάτι μοσχοκάρυδο και ανακτευουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατυεουμε συνεχώς.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το χτυπημένο αυγό.
Συναρμολογήστε:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C
Στο ταψί με την γέμιση από πάνω περιχύνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να ροδίσει.
Συμβουλές:
Για πιο αυθεντική γεύση, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα ελληνικών μπαχαρικών όπως ρίγανη, θυμάρι και δάφνη.
Πρόσθετες σημειώσεις:
Προτείνουμε μια πιο γρήγορη μέθοδο μαγειρέματος χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας.
Η συνταγή να συνδυάζει στοιχεία ενός παραδοσιακού με μια πιο απλοποιημένη προσέγγιση.