Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτό το γλυκό, η Μπασμπούσα, είναι ένα όνειρο! Είναι ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό γλυκό με σιμιγδάλι και ινδοκάρυδο, που γίνεται απίστευτα αφράτο, σιροπιαστό και μοσχοβολάει. Εγώ το λατρεύω, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που το τρώμε δροσερό με λίγο παγωτό.
Μπασμπούσα
Παραδοσιακή, αφράτη και σιροπιαστή Μπασμπούσα, ένα αιγυπτιακό γλυκό με σιμιγδάλι και ινδοκάρυδο. Εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο επιδόρπιο!
Prep Time
20 minutes
Cook Time
45 minutes
Additional Time
1 hour
Total Time
2 hours 5 minutes
Ingredients
για το Γλυκό:
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 230 γραμμάρια γιαούρτι (εγώ βάζω πλήρες)
- 115 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας, λιωμένο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει, απλά να λιώσει)
- 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια
- 270 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
- 65 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90 γραμμάρια τριμμένο ινδοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Μια μικρή πρέζα αλάτι
- Αμύγδαλα (ολόκληρα, καθαρισμένα) για το στόλισμα (προαιρετικά)
για το Σιρόπι:
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 360 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά, αλλά δίνει υπέροχο άρωμα)
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
- Για το σιρόπι, θα χρειαστούμε ζάχαρη, νερό, ροδόνερο και φρέσκο χυμό λεμονιού. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, με τελευταίο το ροδόνερο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Στη συνέχεια, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, χτυπώντας τα καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, τη σόδα και το αλάτι.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου εικοσιτριών εκατοστών. Το απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα και το χαράζουμε πριν το ψήσουμε, κόβοντάς το σε τετράγωνα ή όπως κόβουμε τον μπακλαβά. Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού από ένα αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους εκατόν ογδόντα βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι). Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε. Είναι πολύ σιροπιαστό, αφράτο και πολύ γευστικό. Το συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και ό,τι άλλο μας αρέσει.
- H συνταγή είναι της κας Geri Dako