Μπουγάτσα παραδοσιακή Αχαΐας
Ουρανία Καρδάμη , Πάτρα Αχαΐας
«Σε όλη την Αχαΐα, κυρίως τις περιόδους των νηστειών φτιάχνουμε την παραδοσιακή μπουγάτσα της Πάτρας, το “γλυκό ψωμί” όπως το έλεγε η γιαγιά μου και
η οποία διαφέρει κατά πολύ από αυτή που γνωρίζετε όλοι. Άλλωστε, το όνομά της προέρχεται από το λατινικό “focacia/focaccia” που είναι τύπος ψημένου ψωμιού,
Διαβάστε πως τη φτιάχνουμε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς ταιριάζει τέλεια με τον απογευματινό καφέ ή με το τσάι (Δημιουργίες της Νίας στο Facebook)
Υλικά
• 1.300 γρ. αλεύρι μαλακό
• 1+1 ποτήρι νερού λάδι
• 1+12 ποτήρι νερού ζάχαρη
• 1 ποτηράκι κρασιού πετιμέζι
• 1 κουτ. γλυκού κανέλα • 1 κουτ. γλυκού σόδα
• 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα τριμμένο
1 ποτηράκι κρασιού ούζο • 1 ποτηράκι κρασιού χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι • 100 γρ. σταφίδα Λευκή • 2 κουτ. σούπας σουσάμι (για πασπάλισμα)
Καρυδόψιχα (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ και στη δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής, ένα ένα, καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα, εκτός από το αλεύρι και το σουσάμι.
Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας πλέον απαλά και ενσωματώνοντας το πλήρως στη ζύμη.
2. Λαδώνουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες ενός ταψιού Νο32, απλώνουμε τη ζύμη και με τα χέρια ή με κουτάλι την στρώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει το ταψί.
Κάνουμε σχέδια με το πιρούνι, πασπαλίζουμε το σουσάμι, τοποθετούμε από ένα κομμάτι καρυδόψιχας σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο,
στους 180 βαθμούς, για μία περίπου ώρα.
Δέκα λεπτά πριν συμπληρωθεί η ώρα κά νουμε το τεστ με το μαχαίρι. Μπήγουμε τη λεπίδα στο γλυκό και αν αυτή βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.
Διαφορετικα συνεχίζουμε για λίγο ακόμη. Όταν ψηθεί, αφήνουμε να χλιάνει ελαφρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, την κοβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Καλή Απόλαυση