Υλικά

μπούτια κοτόπουλου – 3 – 4 τεμ.
δεντρολίβανο – 3 – 4 κουταλιές της σούπας. ξηρό ή φρέσκο
ρύζι – 300 g
κρεμμύδι – 1 κεφαλή =, μεσαίο
πράσα – 1 κοτσάνι, λευκό μέρος
αλάτι για γεύση
άνηθο – 1 κουταλιά της σούπας. ξηρός
λάδι – 100 ml
μαύρο πιπέρι – για γεύση

Για το ψήσιμο
πράσα – 1 κοτσάνι
σέλινο – 2 κοτσάνια
καρότα – 2 – 3 τεμ.
κρεμμύδι – 1 κεφάλι
κόλιανδρος – 1 χούφτα φύλλα
λάδι – 3-4 κουταλιές της σούπας.
αλάτι για γεύση

Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλου – καθαρισμένα και πλυμένα μαζί με τα λαχανικά για το ζωμό – καρότα και κρεμμύδια και πράσα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση, το σέλινο – σε μεγάλα κομμάτια και τα φύλλα κόλιανδρου – ολόκληρα, χωρίς να τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε το λάδι και μια πρέζα αλάτι και σκεπάζουμε με άφθονο νερό. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

2. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε το άλλο κρεμμύδι και το πράσο (το πράσινο μέρος του μπορεί να προστεθεί και στο ζωμό).
Τα σοτάρουμε μέχρι να είναι έτοιμα στο λάδι και ρίχνουμε το ρύζι να τσιγαριστεί για λίγο μαζί τους μέχρι να κρυσταλλώσει (καλό είναι να το πλύνουμε από πριν για το άμυλο).
3. Αφαιρέστε τα ψημένα μπούτια και στραγγίστε το ζωμό, μετρώντας 3 μέρη ζωμού σε ένα μέρος ρυζιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 195 βαθμούς.

4. Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τον μυρωδάτο ζωμό. Καρυκεύουμε με μαύρο πιπέρι, αλάτι και άνηθο και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα μπούτια στο ταψί και πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγο λάδι σε καθένα από αυτά. Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να βράσει το νερό και να φουσκώσει το ρύζι – περίπου 20-25 λεπτά.
5. Αφαιρούμε το έτοιμο κοτόπουλο με ρύζι και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα να σιγοβράσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!