Πικάντικες Μελιτζάνες στο Φούρνο εκπληκτικά νόστιμες, λίγο πικάντικες (φυσικά, η πικάντικη γεύση μπορεί να προσαρμοστεί), ζουμερές και ευέλικτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορεκτικό, ως κύριο πιάτο για δείπνο ή ακόμα και ως σάντουιτς.
Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
2 πιπεριές (προτίμησε κόκκινες ή πράσινες για χρώμα)
3-4 ώριμες ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πιπεριά σε σκόνη (ή φρέσκια, ψιλοκομμένη)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχαρικά της αρεσκείας σου (π.χ., ρίγανη, θυμάρι, κύμινο)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Προετοιμασία:
Μελιτζάνες:
Κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
Αλάτισέ τες γενναιόδωρα και άφησέ τες σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα, για να φύγει η πικράδα.
Ξέπλυνε καλά τις μελιτζάνες και στέγνωσέ τες με απορροφητικό χαρτί.
Άπλωσέ τες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ράντισέ τες με το ελαιόλαδο και ψήσε στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Σάλτσα:
Καθάρισε τις πιπεριές από τα σπόρια και ψιλόκοψέ τες.
Βάλε τις πιπεριές και τις ντομάτες (κομμένες σε τέταρτα) σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τες μέχρι να γίνουν μια σχετικά λεία σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι, ζέστανε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρισε το λιωμένο σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Ρίξε τη σάλτσα από το μπλέντερ στο τηγάνι, μαζί με αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά που διάλεξες, την καυτερή πιπεριά και τη ζάχαρη.
Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
Δοκίμασε και πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού ή ξίδι, αν θέλεις πιο έντονη γεύση.
Συναρμολόγηση:
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώσε τις μελιτζάνες και τη σάλτσα εναλλάξ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με σάλτσα.
Σκέπασε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά.
Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και ψήσε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρισμα:
Άφησε τις μελιτζάνες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρεις.
Μπορείς να τις απολαύσεις ζεστές ή κρύες, σαν ορεκτικό ή κύριο πιάτο, με φρέσκο ψωμί ή ρύζι.
Καλή όρεξη!