Πορτοκαλόπιτα Σπιτική
Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου επιδόρπια (Portokalopita) που έχω δοκιμάσει χρησιμοποιώντας την ακόλουθη συνταγή:
Υλικά
Για σιρόπι πορτοκαλιού:
500 γρ νερό
250 γρ. Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο / καστανή ζάχαρη
Ξύσμα από πορτοκάλι (χρησιμοποίησα δύο μικρά πορτοκάλια)
Χυμός πορτοκαλιού (στίβετε δύο μικρά πορτοκάλια)
Κανέλα (προαιρετικό)
Βανίλια (φασόλι ή εκχύλισμα)
Για μείγμα:
Φύλλα ζαχαροπλαστικής – 400 γρ
Πορτοκάλια – 2 (μόνο το ξύσμα)
Αυγά – 4 αυγά (ολόκληρα)
Λάδι – 200 ml
Μπεικιν παουντερ – 20γρ
Ζαχαροκάλαμος / καστανή ζάχαρη – 200 γρ
Ελληνικό γιαούρτι – 250 γρ
Εκχύλισμα βανίλιας – 1 κσ.
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάλτε τα μαζί μία ώρα πριν από την προετοιμασία της πίτας, βράστε για 10 έως 15 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το μείγμα της πίτας
Έχω αναμίξει τα αυγά και τη ζάχαρη, έπειτα έχω προσθέσει σταδιακά το λάδι, καταλήγοντας με την προσθήκη του γιαουρτιού, το μπεικιν, το ξύσμα πορτοκαλιού και του εκχυλίσματος βανίλιας.
Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα (προηγουμένος κόβουμε σε μικρά κομμάτια) και αναμείξτε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Ψήθηκε για 40 έως 45 λεπτά στους 180 ° C. Όταν βγαίνω από το φούρνο, έχω προσθέσει το σιρόπι σε όλο το και αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το έβαλα στο ψυγείο για 2 έως 4 ώρες.
Καλή Επιτυχία