Πριν από λίγες μέρες, είχαμε έναν φίλο για δείπνο. Σκεφτόμενος τι να μαγειρέψω, καταλήξα σε ένα πιάτο ( Πουγκάκια μελιτζάνας με αρνί στην λαδόκολα) που είχα απολαύσει σε ένα εστιατόριο πριν από αρκετά χρόνια και ξεκίνησα να το ξαναδημιουργήσω.
Είμαι βέβαιος ότι έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά από το πρωτότυπο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον εξίσου καλό.
Τα κύρια συστατικά είναι μελιτζάνες, αρνί, σάλτσα ντομάτας και τυρί.
Εκτός από τη σάλτσα ντομάτας, που φτιάχνεται σε κανονική κατσαρόλα, όλα τα άλλα ψήνονται σε αλουμινόχαρτο.
Για να μην κολλήσει το φαγητό στο αλουμινόχαρτο, το τύλιξα πρώτα σε λαδόκολλα και μετά τύλιξα τα «πακέτα» σε αλουμινόχαρτο.
Υλικά για 6 άτομα
6 μεγάλες μελιτζάνες ή μία ανά άτομο.
0,5-1 Kg ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί.
1 αρνίσιο μπούτι, αποστεωμένο και κομμένο σε κομματια
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ροδιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ζεστή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)
αλάτι, για γεύση
αλεσμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες υγρού καπνού (προαιρετικά)
12 φέτες καπνιστό τυρί (ή 2 φέτες ανά άτομο)
500 γρ τυρί φέτα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Φτιάξτε τη σάλτσα ντομάτας
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόψτε δύο σκελίδες σκόρδο. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τις φέτες σκόρδου, τις αφήνουμε να ψηθούν για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, μετά προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και (προαιρετικά) 1/2 κουταλιά της σούπας ζεστή σάλτσα τσίλι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 30′ ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τις ντομάτες μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Καθώς πλησιάζουν, θα χρειαστεί να ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει η σάλτσα στην κατσαρόλα και καεί.
Βήμα 2: Ετοιμάστε και μαγειρέψτε το μείγμα αρνιού
Σε ένα βάζο ανακατεύουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ροδιού,
1 κουταλιά της σούπας κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1/2 κουταλιά της σούπας καυτερή σάλτσα τσίλι
(προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε και ανακινούμε το βάζο για να αναμειχθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού κομμένα σε κομματια, τα περιχύνουμε με το μείγμα, γυρίζουμε το κρέας πολλές φορές ώστε να καλυφθεί
παντού με το μείγμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ, αρκετά μεγάλο για το μείγμα του κρέατος, σκεπάζουμε τον πάτο με δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο, αφήνοντας περίπου 15 εκ.
επιπλέον από κάθε πλευρά. Καλύψτε το αλουμινόχαρτο με ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα του κρέατος.
Σκεπάζουμε με τις άκρες της λαδόκολλας και μετά κλείνουμε τις πλευρές του αλουμινόχαρτου φτιάχνοντας μια ημι-αεροστεγής συσκευασία.
Τοποθετήστε τη συσκευασία στο φούρνο και αφήστε τη να ψηθεί σε δυνατή φωτιά (περίπου 200 βαθμούς C).
Μετά από περίπου 2 ώρες, αφαιρέστε τη συσκευασία από τον φούρνο και ανοίξτε την προσεκτικά (προσέχετε να μην καείτε από τον ατμό που μπορεί
να διαφύγει).
Βήμα 3: Ετοιμάστε και μαγειρέψτε τις μελιτζάνες
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια κοπή μέχρι τη μέση σε κάθε μία από αυτές.
Κόβουμε την τρίτη σκελίδα σκόρδο σε φέτες.
Βάλτε μερικές φέτες σκόρδο στα κομμάτια των μελιτζάνες και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε καθεμία.
Τυλίξτε κάθε μελιτζάνα σε λαδόκολλα (τόσο για να τη σκεπάσει) και μετά σε αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε τις τυλιγμένες μελιτζάνες στο φούρνο, δίπλα στο μείγμα του αρνιού και τις αφήνουμε να ψηθούν.
Βήμα 4: Τυλίξτε το
Όταν όλες οι άλλες προετοιμασίες είναι έτοιμες, ήρθε η ώρα να «συναρμολογήσουμε» τα πουγκάκια.
Βγάζουμε το μείγμα αρνιού και τις μελιτζάνες από το φούρνο, ανοίγουμε προσεκτικά όλα τα «πακέτα».
Βεβαιωθείτε ότι δεν εμποδίζετε τον ατμό που μπορεί να διαφύγει όταν τα ανοίγετε. Αποσύρουμε τη σάλτσα ντομάτας από τη φωτιά.
Τοποθετήστε κάθε μελιτζάνα σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας και ανοίξτε την στα δυο ισια φετα (θα πρέπει να είναι εντελώς
ισες).
Απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τυρί καπνιστό σάλτσα ντοματας τυρί φέτα τριμμενι και κομμάτια αρνι, μερικές σταγόνες υγρού καπνού και σκεπάζω με μια δεύτερη φέτα καπνιστό φτιαχνοντας 3 πακετάκια (πουγκιά).
Τυλίξτε τα πουγκιά μελιτζάνας σε λαδόκολλα και στη συνέχεια τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο.
Κλείνουμε καλά και ξαναβάζουμε τα ολοκληρωμένα πουγκιά στο φούρνο για 30-60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, βάζετε κάθε πουγκί σε ένα πιάτο σούπας,
το ανοίγετε και το σερβίρετε όπως είναι (μέσα στο αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα).
Αν σας αρέσει το αλκοόλ, σερβίρετε με καλό κρασί – ή ίσως με ένα ποτήρι ούζο.