ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

20 γραμμάρια βούτυρο 

500-550g (περίπου 3 μήλα), ξεφλουδισμένα, χωρίς σπόρια, κομμένα σε φέτες πάχους 1/2 εκ

2 κουταλιές της σούπας, grand marnier ή άλλο πορτοκάλι λικέρ

1 και 1/4 φλιτζάνια απλό αλεύρι, συν 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον

1 φλιτζάνι ζάχαρη, συν 1 κουταλιά επιπλέον σούπας επιπλέον

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

1/2 κουταλάκι αλάτι

3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι γάλα πλήρες

2 μεγάλα αυγά

2 κουταλάκια τσαγιού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 μεγάλοι κρόκοι αυγών

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένο

1 κούπα κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άλεση, κοσκινισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμάνετε τον φούρνο σε 180 C ή 160 C με αέρα. Αλείψτε με βούτυρο( 20 γραμμάρια βουτύρου.)  ένα ταψί διαμέτρου 23 εκατοστών 

Βήμα 2

Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε τα μήλα με το Grand Marnier για να το ρουφήξουν και αφήσετε τα στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε μαζί τα 1 1/4 φλιτζάνια αλεύρι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, baking powder, αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί λάδι, γάλα, ολόκληρα αυγά, πορτοκαλιά και βανίλια. Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά στα υγρά συστατικά για να σχηματίσουν ένα λείο μείγμα. 

Προσέξτε να μην χτυπήσετε υπερβολικά.

Βήμα 4

Βάλτε 1 φλιτζάνι από το μείγμα σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήστε το στην άκρη. Ρίξτε τους κρόκους αυγών στο υπόλοιπο μείγμα στο μεγάλο μπολ και ανακατέψτε όλα μαζί. Ρίξτε μέσα και τα μήλα. Μεταφέρετε το μείγμα μήλων στο ταψί  και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα  απλώστε το σε ένα ομοιόμορφο στρώμα και πιέστε τα μήλα για να τα βυθίσετε. Ρίξτε το μείγμα που είχατε στην άκρη ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα των μήλων. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα  και στη συνέχεια, πασπαλίζετε ομοιόμορφα πάνω από το τελικό μείγμα μέσα στο ταψί.

Ψήστε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντολιφίδα που μπαίνει στο κέντρο του κέικ και η κορυφή είναι χρυσοκαστανή. Μεταφέρετε το ταψί σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά. Με ένα μαχαίρι γύρω στις πλευρές του κέικ για ξεκολίσει από το ταψάκι. Αφήστε το να κρυωσει εντελώς ή και λίγο ζεστό εάν θέλετε. Ρίξτε από πάνω ζάχαρη άχνη και καλή σας όρεξη.

Προηγούμενο άρθροΛεμονόπιτα με ένα κρεμώδες γλάσσο
Επόμενο άρθροΠίτσα ή Μακαρόνια…εδώ και τα δύο