Υλικά

2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος το παραδοσιακό ( το κλασικό με την πετσουλα από πάνω) ή κλασσικό αγελαδινό όχι στραγγιστό.
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
2 κεσεδάκια ζάχαρη
1 κεσεδάκι νερό
2 βανιλιες
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ σόδα
Για το σιρόπι
2 1/2 κεσεδάκια νερό
2 1/2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κ.σ γεμάτες γλυκό υποβρύχιο με άρωμα μαστίχας

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζω τα γιαουρτακια μου ( αφαιρω την πετσα πρώτα) και προσθέτω τη ζάχαρη.
Με ένα σύρμα ανακατεύω καλά 2-3 λεπτά και προσθέτω το νερό. Συνεχίζω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτω τις βανιλιες και τη σόδα μου την οποία διαλύω με το χυμό λεμονιου.
Ανακατεύω απαλά μέχρι , να δω το μίγμα να αφρατευει και να γίνεται σαν κρέμα.
Τέλος προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι μου . Βουτυρωνω ελαφρώς ένα ταψακι 30 εκ. και ρίχνω το μίγμα μου!!
Αφήνω να σταθεί μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
Ψήνω για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς , μέχρι να πάρει αυτό το χρυσοκοκκινο χρώμα.
Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι μου.
Βράζω το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και κατεβάζω από τη φωτιά.

Προσθέτω το υποβρύχιο μαστίχας και ανακατεύω να διαλυθεί.
Αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Σιροπιαζω τη σάμαλι καυτη με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να τραβήξει καλά το σιρόπι και μετά χαράζω το γλυκό.
Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με το κεσεδάκι από το γιαουρτάκι !!!

Αν θέλω να βάλω αμύγδαλο στην επιφάνεια του γλυκού παίρνω αμύγδαλο ώμο χωρίς φλούδα .
Χαράζω το γλυκό νοητά πριν το βάλω στο φούρνο και τοποθετώ τα αμύγδαλα.
Να σημειώσω πως στην Πάτρα κυκλοφορεί γνωστής τοπικης γαλακτοβιομηχανίας κλασσικο γιαούρτι αγελαδινό με πέτσα με την επωνυμία “πρώτο”.
Αν δεν βρείτε αντίστοιχο χρησιμοποιήστε αγελαδινό όχι όμως στραγγιστό γιαούρτι.

Σάμαλι με άρωμα μαστίχας
Σάμαλι με άρωμα μαστίχας

Καλή επιτυχία!!!!!

Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Aggeliki Antonopoulou

Προηγούμενο άρθροΑτομικά Πιτσάκια
Επόμενο άρθροΑυθεντική Σανγκρία