Σεκερ Παρε
Το σεκέρ παρέ το σέρβιρε η μαμά το απόγευμα σε φίλες που έρχονταν επίσκεψη για τσάι. Ο χαλβάς ήταν πιο καθημερινός, για την οικογένεια. Σε επίσημα τραπέζια και γιορτές σέρβιρε απαραιτήτως μπακλαβά ή γαλακτομπούρεκο. Τα πιο εύκολα σεκέρ παρέ ήταν για πιο ανεπίσημα τραπέζια και απογευματινές συναθροίσεις
Συστατικά:
4 φλιτζάνια αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
250 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά, χωρίστε τον ένα κρόκο
1 ποτήρι αχνη ζάχαρη
Ένα μπέικιν πάουντερ
1 σακουλάκι βανίλιας
για το Σιροπι
700 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 κάψουλες βανιλίνη
χυμός από 1 λεμόνι
Μέθοδος:
Ανακατεύουμε τα απαραίτητα υλικά
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 2 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το βούτυρο με την άχνη, με το φτερό, σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
Μετά βάζετε τα αυγά και τα χτυπάπε ν απορροφηθούν. Στην συνέχεια ανακατευετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, , τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ.
Το ρίχνουμε το μειγμα σταδιακά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ή με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι η ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα μπισκότα.
Μετα παίρνετε μικρά κομμάτια και βάζετε τις μπαλες που έχετε σχηματίσει σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολα και βάζετε ένα φουντουκι στο κεντρο
Χτυπάτε τον κρόκο του αυγού που τον έχετε ξεχωρίσει και αλειφετε κάνοντας και μια γρατσουνιά με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις μαλακώσει, αφαιρούμε και περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει κρυώσει και αφήνουμε να ξεκουραστεί
Καλή Απόλαυση