Η εκτέλεση της συνταγής γίνεται εύκολα με την προϋπόθεση ότι ο ψαράς μας έχει καθαρίσει τις σουπιές, αλλιώς, θα γίνει …του μελανιού στην κουζίνα. Αν, πάλι, δεν μασάτε, τα καταφέρνετε, σας αξίζουν χίλια μπράβο!✨

Υλικά

Περίπου 2 κιλά σουπιές (για μια 4-5μελή και μάλιστα φαγανή οικογένεια), καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια και στραγγισμένες.
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε χοντρές φέτες.
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και το λευκό και το πράσινο μέρος).
5-6 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες και μια τσιμπιά ζάχαρη ή 300 ml ντοματοχυμός.
1,5 κουταλιά της σούπας κρασί λευκό.
2 κουταλιές της σούπας ξίδι.
700 γρ. σπανάκι, αχνισμένο καλά και στραγγισμένο.
2 ματσάκια καυκαλήθρα, αχνισμένα καλά και στραγγισμένα.
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο.
Ελαιόλαδο κατά βούληση (περίπου 1 και κάτι ποτήρι του κρασιού).
Αλάτι (στο τέλος, μαζί με το σπανάκι, και με δοκιμή).
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (στο τέλος, μαζί με το σπανάκι, και με δοκιμή).
Νερό, τόσο όσο χρειάζεται να σκεπαστούν οι σουπιές που βράζουν (περίπου 1-1,5 ποτήρι).
1 και κάτι φλιτζάνι μικρό του καφέ ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα).
Χυμός από 1 λεμόνι.
Λίγο από το μελάνι της σουπιάς (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Στην αρχή αχνιζουμε τις σουπιές με τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστεί το νεράκι τους, τις σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί ( είναι ελάχιστο),
βάζουμε το λάδι, την ντομάτα, νερό όσο να καλύπτονται καλά για δύο δάχτυλα οι σουπιές.
Κατεβάζουμε την ένταση του ματιού και σιγοβραζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές ( να τσιμπιουνται καλά).
Ρίχνουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά , αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρευουμε το φαγητό.
Αν δεν έχει πολλά υγρά,το σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού λίγο πριν κλεισουμε το μάτι.
Αν έχει υγρα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 περίπου φλιτζανακι του καφέ ρύζι και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει ( πόσο μάλλον αν έχουμε βάλει
και λίγο από το μελάνι της σουπιάς, αν φυσικά μας αρέσει).
Σας κούρασα, αλλά πρόκειται για ένα νοστιμότατο και μερακλιδικο φαγητό,κρασομεζε!

Η Συνταγή είναι της κας Foteini Theologitou