Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη πίτα, πιστέψτε με! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την υφή και τη γεύση ενός φύλλου που έχει φτιαχτεί με τα χεράκια μας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή και τα σωστά βήματα, θα φτιάξετε το πιο ονειρεμένο φύλλο που θα απογειώσει κάθε σας πίτα! Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!
Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες: Το μυστικό της γιαγιάς!

Φτιάξτε το πιο αφράτο και τραγανό Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες! Μια αναλυτική συνταγή για αρχάριους και προχωρημένους. Οι πίτες σας θα γίνουν ονειρεμένες!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες (αρκετό για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40), θα χρειαστούμε τα εξής:
- 600 γρ. αλεύρι άσπρο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- Περίπου 250-300 ml χλιαρό νερό
Instructions
Η διαδικασια για το σπιτικο, χειροποιητο φυλλο για πιτες ειναι η εξης:
- Βαζουμε το αλευρι σε μια λεκανη, προσθετουμε το αλατι, το λαδι και το ξιδι και σταδιακα χλιαρο νερο, περιπου 250-300 ml.
- Ζυμωνουμε μεχρι να γινει λεια η ζυμη, προσθετοντας λιγο νερο ακομη οταν διαπιστωνουμε οτι ειναι πολυ σκληρη. Δεν πρεπει να γινει η ζυμη πολυ σφιχτη, γιατι θα δυσκολευτουμε στο ανοιγμα του φυλλου. Την πλαθουμε σαν μπαλα.
- Σκεπαζουμε τη ζυμη με πετσετα για 20-30 λεπτα. Εν τω μεταξυ, ετοιμαζουμε τη γεμιση της πιτας.
- Χωριζουμε τη ζυμη σε 7-8 κομματια (ιδανικα) οσα και τα φυλλα που θα φτιαξουμε, τα πλαθουμε σε μπαλακια και τα αφηνουμε σκεπασμενα με πετσετα να σταθουν μεχρι να τα ανοιξουμε. Στην αρχη κανουμε με τα χερια μας επιπεδο καθε μπαλακι οσο ενα πιατο.
- Για να ανοιξουμε το φυλλο με τον παραδοσιακο τροπο, παιρνουμε τον μακροστενο πλαστη, τη βεργα, που ειναι σαν σκουποξυλο. Τυλιγουμε τη ζυμη γυρω απο τον πλαστη. Ανοιγουμε το φυλλο, τριβοντας με τις παλαμες μας ελαφρα απο το κεντρο προς τα εξω.
- Τυλιγουμε και απλωνουμε συνεχεια μεχρι να αποκτησει το επιθυμητο μεγεθος και να ειναι λεπτο. Καθε φορα που το απλωνουμε, αλευρωνουμε την επιφανεια του για να μην κολλησει οταν θα το ξανατυλιξουμε.
- Οταν ειναι ετοιμο, τυλιγουμε το φυλλο γυρω απο τον πλαστη για να μη σπασει και το μεταφερουμε στο ταψι. Ανοιγουμε και τα υπολοιπα μπαλακια ζυμης.
Notes
Μυστικά και Συμβουλές για το Σπιτικό Φύλλο
Για να έχετε το καλύτερο δυνατό σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες και να γίνουν οι πίτες σας ονειρεμένες, σας έχω μερικά μυστικά και συμβουλές:
Ποσότητα Ζύμης: Η ποσότητα ζύμης που χρειάζεται για τα φύλλα μιας πίτας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του ταψιού, αλλά και από το πόσο λεπτά ανοίγετε τα φύλλα. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι φυσικό να τα φτιάχνετε κάπως πιο χοντρά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάζετε λιγότερα. Η δόση είναι μετρημένη για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40 ή για το μεγάλο ταψί του φούρνου, το ορθογώνιο.
Λαδώνουμε σωστά: Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κι αυτά.
Ψήσιμο: Όλες τις πίτες τις ψήνουμε σε χαμηλή θέση μέσα στον φούρνο, για να ψηθούν καλά κι από κάτω και να γίνουν τραγανές.
Ποιότητα Αλευριού: Ένα καλό, ποιοτικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι σημαντικό για να έχετε ένα εύπλαστο και εύκολο στο άνοιγμα φύλλο.