Σπιτικό Ψωμί
Συστατικά:
450 g Αλεύρι μαλακό
150 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
420 ml νερό
4γρ Φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
12 g αλάτι.
Μέθοδος:
(Χρησιμοποίησα το μιξερ βάσης, αλλά μπορείτε επίσης να το κάνετε με το χέρι φυσικά.)
Διαλύστε τη μαγιά στο νερό.
Τοποθετήστε το αλεύρι στο μιξερ βασης , ανακατέψτε και προσθέστε αργά όλο το νερό, το μέλι και δουλέψτε με το σπειροειδές γάντζο κάνοντας το να απορροφήσει καλά το νερό.
Προς το τέλος προσθέστε το αλάτι και στη συνέχεια τέλος το λάδι, ζυμώνετε για τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να μην κολλαει στα τοιχώματα.
Αφήστε τη ζύμη να παραμείνει καλυμμένη με μεμβράνη για 30 λεπτά και στη συνέχεια προχωρήστε με το ζύμωμα.
Συνεχίστε με 3 διπλώσεις στην ζύμη κάθε 30 λεπτά προσέχοντας να τα σφραγίσετε καλά, πασπαλίζετε και καλύπτετε τη ζύμη κάθε φορά.
Στο τέλος, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με καπάκι ή μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει στο φούρνο για 2 ώρες και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για να ωριμάσει για 12 ώρες.
Αφαιρέστε το δοχείο από το ψυγείο και κάντε έναν άλλο γύρο διπλώσεων της ζύμης, διαμορφώστε το ψωμί, τοποθετήστε το σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί, καλύψτε με ένα καθαρό πανί, αφήστε το να φουσκώσει για άλλη μια ώρα.
Εν τω μεταξύ, θερμάνετε το φούρνο στους 230 ° βάλτε το ταψί και μια κατσαρόλα νερού στο κάτω μέρος.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με αλεύρι και κάνουμε μερικά κοψίματα.
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και βάλτε το ψωμί πάνω στο χαρτί ψησίματος και ψήστε στην μεσαία σχάρα.
Αντ ‘αυτού, στο πάνω μέρος του φούρνου βάλτε αλουμινόχαρτο έτσι ώστε το ψωμί να μην αρπαξει αμέσως. Ψήστε στους 230 ° για 15 λεπτά.
Αφαιρέστε το νερό και το αλουμινόχαρτο.
Μαγειρέψτε ξανά στους 200 ° για 35 λεπτά.
Βάλτε σε λειτουργία αερα 180 ° και μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά με την πόρτα ανοιχτή.
Απενεργοποιήστε και αφήστε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά με την πόρτα μισή ανοιχτή, στη συνέχεια αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσει σε ένα ράφι.
Καλή Επιτυχία