Ψήνοντας μόνο για 12 λεπτά, τρώγονται καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες.
Συνταγή – κάνει 22 – 24 ντόνατς
Ντόνατς
2 φλιτζάνια αλεύρι
½ φλιτζάνι σκόνη κακάου (χωρίς ζάχαρη)
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. Μαγειρική σόδα
¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό ελεύθερης βοσκής, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα (milk stout)
½ φλιτζάνι βουτυρόγαλα *
60 γρ. / ¼ φλιτζάνι / 4 κουταλιές μαλακωμένου βουτύρου
Γλασσο
1 ½ φλυτζάνια ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένο αν υπάρχουν σβώλοι)
½ φλιτζάνι σκόνη κακάο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
5 – 6 κγ γάλα
διακοσμιτικά ψήγματα καραμέλας
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160C
Οδηγίες
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, συνδυάστε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και την καστανή ζάχαρη σε ένα μπολ. Ρίξτε μέσα καιΧτυπήστε το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν καλά. Προσθέστε την μπύρα και ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί. Μην ξεχειλίζετε το μείγμα.
Πάρτε μία φόρμα για ντόνατς βουτυρώστε ελαφρά και βάλτε το μείγμα σε μια σακούλα γαρνιρίσματος ζαχαροπλαστικής και πιεστε την γέμιση μέσα στο κύπελλο του κάθε ντόνατ της φόρμας γεμίζοντας ένα ¾ της φόρμας για κάθε ντονατς.
Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να σφίξει και όταν εισάγουμε μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά στην φόρμα και στη συνέχεια μεταφέρετε σε μία πιατέλα.
Επαναλάβετε με τη δεύτερη παρτίδα ζύμης, καθώς αυτή η συνταγή κάνει μεταξύ 22 – 24 ντόνατς.
Για να κάνετε το γλασσο αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά. Βυθίστε τα ντόνατς στο γλάσο και τινάξτε τα ελαφρά. Βάλτε πάνω σε μια σχαρα και αφήστε να στάζουν μεσα ένα δίσκο. Διακοσμήστε με τα ψήγματα καραμελοειδών αμέσως και στη συνέχεια αφήστε το γλασσο να σκληρύνει ελαφρώς.
* Συμβουλή: για να δώσετε στο γλάσο μια πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε 1 – 2 κουταλιές της σούπας γάλα με μαύρη μπυρα (stout)