Μια συνταγή που ξυπνά αναμνήσεις, τα γεμιστά της μαμάς είναι ένα πιάτο που φέρνει στο νου την θαλπωρή του σπιτιού και την απλότητα της παραδοσιακής κουζίνας.
Έμαθα να τα φτιάχνω απλά με το να στέκομαι δίπλα στη μαμά μου να την παρακολουθώ να μαγειρεύει, έτσι δεν έχω κανονικά μετρήσεις αλλά έκανα μια προσπάθεια για σήμερα. Οι ποσότητες μου είναι αρκετές για 3 μερίδες.
Συστατικά
3 Πράσινες πιπεριά
3 Μεγάλες Ντομάτες
1 πατάτα κομμένη σε φέτες (προαιρετικά)
250 γρ Μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 φλιτζάνι ρύζι άψητο (χρησιμοποίησα μπασμάτι)
1/2 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Θυμάρι
Βασιλικός
Ανηθο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρα)
Κόψτε από πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Πετάξτε τους σπόρους από την πιπεριά
Με ένα κουτάλι βγάζετε το εσωτερικό της ντομάτας και τις βάζετε σε ένα μπολ και τις ψιλοκόβετε.
Βάλτε λίγο λάδι στο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και σπάστε το κρέας, μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέστε ντομάτα, μυρωδικά, ρύζι και αλατοπιπερώστε τις προτιμήσεις σας.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίστε τα πιπεριά και τις ντομάτες και ασφαλίστε τα καπάκια με μια οδοντογλυφίδα.
Τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, βάζουμε και τις κομμένες πατάτες στο ταψί αν το χρησιμοποιήσουμε.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λάδι και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τον πάτο.
Τοποθετούμε από πάνω αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για μία ώρα.
Μετά από μια ώρα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε για άλλη μισή ώρα.
Όταν είναι έτοιμο, θυμηθείτε να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες και από πάνω ρίχνω μια κουταλιά της σούπας χυμούς από τηγάνι.
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Chrisanthy Whittemore Greek Recipe Exchange Group