Υλικά
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο νερό
2 μεγάλα κρεμμύδια
Αξεβοτύριστο τυρί
Τυρί Μαλάϊ (μυζήθρα στραγγισμένη)
Χαρκίτικο βούτυρο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας αλάτι και σιγά σιγά το νερό, ωσότου δημιουργηθεί μια ζύμη σχετικά σκληρή ώστε να πλάθονται σωστά τα φύλλα για τα μακαρόνια.
Πλάθουμε καλά τη ζύμη να γίνει ομοιόμορφη (χρειάζεται υπομονή!)
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια, ένα για κάθε φύλλο.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις το κάθε κομμάτι, το αλευρώνουμε και το πλάθουμε με το κουλιόξυλο [πλάστη].
Πλάθουμε από μία φορά την κάθε πλευρά, πιέζοντας όσο μπορούμε για να αρχίσουν τα φύλλα να ανοίγουν, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώστε τα φύλλα να γίνουν λεπτά σαν χαρτόνι.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 4-5 εκατοστών και τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη αφού τις αλευρώσουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κόβουμε μακαρόνια ½ εκατοστού σε πλάτος και τα πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Σε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και βάζουμε 3 μεγάλες κουταλιές φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο.
Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε μέχρι να ξανθίνει. Αν γίνει καστανό πικρίζει.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με αφθονο νερό και μία κουταλιά χοντρό αλάτι, αφού τα κοσκινίσουμε να φύγει το αλεύρι.
Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση (5 λεπτά).
Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα τυριά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε καλά.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα ως εξής:
Τοποθετούμε πρώτα μια στρώση αξεβοτύρητου τυριού [ή μυζήθρα], μετά μια στρώση μακαρόνια, μια στρώση Μαλάϊ τυρί, ξανά μακαρόνια, από πάνω αξεβοτύρητο, λίγα μακαρόνια ακόμα, ξανά μια στρώση Μαλάϊ τυρί [ή μαλακιά φέτα], τα υπόλοιπα μακαρόνια, μια στρώση αξεβοτύρητου και τέλος το κρεμμυδάκι με το βούτυρο
Η Συνταγή είναι του κυρίου Λιβανιος Ροδιτης’s post
Photo: dimoshalkis