Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Υλικά
1 πακέτο βούτυρο 200 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου, ή μαλακωμένο)
2 ποτήρια ζάχαρη (μετρημένα με ποτήρι)
4 αυγά + 1 ασπράδι (ο κρόκος φυλάσσεται για το άλειμμα)
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο)
Για το άλειμμα:
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τα 4 αυγά και το 1 ασπράδι (κρατάμε τον κρόκο για το άλειμμα) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Ρίχνουμε το μισό ποτήρι γάλα που διαλύουμε μέσα τη σόδα μαγειρικής.
Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου το γάλα με τη σόδα, το λικέρ πορτοκαλιού (ή το ξύσμα πορτοκαλιού), τις 2 βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Ξεκινάμε με περίπου 4 ποτήρια (500 γρ.) και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, βουτυράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί περίπου 9 ποτήρια αλεύρι (1 κιλό και λίγο).
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά (ιδανικά 1-2 ώρες ή και όλη τη νύχτα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε (πλεξούδες, σαλιγκαράκια, χαμόγελο κ.λπ.).
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με τις 2 κουταλιές της σούπας γάλα και τη 1 βανίλια.
Αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια κάθε κουλουριού με το μείγμα του αυγού.
Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία. Ψήνουμε ταψί-ταψί.
Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσουμε.
Σημειώσεις
Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγρασία του αέρα και το είδος του αλευριού. Προσθέστε το σταδιακά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
Μην ξεχάσετε να φτιάξετε το πρώτο κουλουράκι σε σχήμα σταυρού.